A bundáskenyér – vagyis az olajban vagy vajban sütött tojásos kenyér – egy hagyományos fogás, amely nemcsak Magyarországon, de világszerte több kultúrában is ismert és kedvelt.
A fogás eredetéről nincs pontos forrás, azonban valószínűleg Európában és Észak-Amerikában fejlődött ki a 17. század környékén. Több kultúrában “French toast” (francia pirítós) néven ismert, ami a franciák “pain perdu” (elveszett kenyér) ételéhez köthető. A “pain perdu” célja az volt, hogy a már nem friss, kissé kemény kenyeret újra élvezhetővé tegyék tojásos bevonat és olajban vagy vajban sütés által.
A bundáskenyér különböző variációi megtalálhatók a világ számos pontján.
Franciaországban: “Pain perdu” néven ismert, gyakran édesen, cukorral vagy gyümölccsel fogyasztják.
Angliában: “Eggy bread” néven ismerik, amelyet gyakran sós feltétekkel, például sült baconnel tálalnak.
Amerikában: “French toast” néven édes változatként terjedt el, amelyet juharsziruppal vagy gyümölcsökkel tálalnak.
Magyarországon a bundáskenyér hagyományosan sósan készül, leggyakrabban reggelire fogyasztják, és sok helyen tejföllel vagy zöldségekkel tálalják.
Így készítsd el a töltött bundáskenyér receptet airfryerben!
Az újhagymát mossuk meg és karikázzuk fel. A kenyeret szeleteljük fel, majd a belső oldalait kenjük meg a kecskesajjtal. Helyezzünk rá egy-egy szelet sonkát és camembert. Szórjuk meg a felkockázott újhagymát. Finoman nyomjuk össze a kenyérszeleteket, hogy a töltelék stabilan bent maradjon.
Egy tálban verjük fel a tojásokat, majd adjunk hozzá egy csipet sót és borsot. Ízlés szerint finomra vágott újhagymát is adhatunk a keverékhez. A töltött kenyérszeleteket forgassuk meg a tojásos keverékben, ügyelve, hogy a kenyér minden oldala alaposan be legyen vonva.
Az airfryert melegítsük elő, majd tegyük bele a kenyereket sütőpapírral bélelve. 200 C fokon süssük 3 percig. Ezután fordítsuk meg és süssük további 5 percig.
A recept a COSORI Turbo Blaze Forrólevegős Sütőben készült, ami 9 különböző előre programozott funkcióval, valamint 30°C és 230°C közötti hőmérsékleti skálával segít könnyebbé, energia és idő takarékosabbá tenni a konyhában töltött időt!
A frissen sült bundáskenyeret forrón, önmagában vagy friss zöldségekkel tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Cosori Magyarország támogatta.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Dizájnkonyha | Takács Kriszti (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés