A legutóbbi jordániai utunk is egyértelműen gasztronómiai kalandba is torkollt: a növényi alapú kencék és humuszok, na meg a desszertek abszolút levettek a lábamról.
A jordán Harissa (egyébként Tunéziában a ‘harissa’ paprikás krémet takar) egy nagyon-nagyon édes, cukros, kókuszos desszert, azonban mindenképpen érdemes kipróbálni! Nem az a fajta süti, amiből az ember megeszik egy fél tepsivel, hiszen rendkívül tömény és laktató, azonban éppen annyira édes, hogy kellemes desszert válik belőle egy délutáni tea mellé.
A tojásokat egy edényben habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, az olajat és a citromlét, keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a tejet és keverjük el a masszában.
A lisztet egy külön tálba mérjük ki, adjuk hozzá a sütőport és alaposan keverjük el.
Ha ezzel megvagyunk 2-3 részletben adjuk a tojásos keverékhez és kézi robotgép segítségével simára keverjük.
Mehet bele a kókuszreszelék, amit fakanál vagy spatula segítségével könnyebben elkeverünk a tésztában.
Egy kb 25×30 cm formába rakjunk sütőpapírt és mehet bele a tészta. A sütőt melegítsük elő és légkeverésen 175 C fokon 45 percig süssük. Amikor az idő már majdnem letelt egy edénybe mérjük ki a vizet és a cukrot, majd melegítsük addig, amíg a cukor fel nem olvad.
Amikor a tészta elkészült vegyük ki a sütőből és az elkészült még meleg cikorszirupot öntsük rá egyenletesen elosztva. Érdemes több részletben haladni, hogy ne csöpögjön ki az edényből – idő kell a tésztának amíg be tudja szívni a sok folyadékot.
Ha ezzel megvagyunk szórjuk meg a kókuszreszelékkel. Hagyjuk állni, amíg teljesen kihűl és szeletelhetjük is.
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!