A vajat mérjük ki pár órával a sütés előtt és hagyjuk a konyhapulton, hogy kellően lágy legyen.
A ricottát, a porcukrot és a puha vajat robotgéppel simára keverem. Hozzáadom a tojást, a vaníliát és tovább habosítom.
A lisztet külön tálba kimérem, hozzáadom a sütőport és alaposan elkeverem. Ezután körülbelül 3-4 részletben adom a tojásos masszához.
Amikor már sima, jól elkevert elegyet kapunk, lefedem és mehet a hűtőbe 1 órát pihenni. Ha több adaggal szeretnétek csinálni vagy egyszerre formázzátok meg az összes golyót belőle vagy sütés alatt tegyétek vissza a hűtőbe, mert ha felmelegszik nehéz formázni.
Ha lejárt az idő kanál segítségével vegyünk fel egy adagot (kb 3,5 cm átmérőjű gömbnek megfelelőt.)
Kézzel formázzunk golyót belőle és igen ez ilyen ragacsos kell, hogy legyen. Tegyük a megformázott golyókat egy tányérra vagy vágódeszkára.
Egy evőkanál porcukrot tegyünk egy kisméretű lapos tányérra és hempergessük meg benne a kész golyókat. Majd mehetnek is a sűtőpapírral bélelt tepsire.
A golyók sütés közben szét fognak terülni, ezért két golyó között két golyónyi helyet hagyjunk szabadon.
A sütőt melegítsük elő 170 C fokra és légkeverésen süssük 10 percig. Ekkor még puhák lesznek a sütik, de az nem baj.
Ha nem egyenletesen süt a sütőtök akkor félidőnél érdemes megfordítani. Könnyen túlsül, ezért a sütőnket ismerve figyeljünk oda közben.