A sült krumpli az egyik legismertebb és legkedveltebb köret világszerte! Számtalan formában és ízesítéssel hódította már meg a konyhákat, az egyszerű gyorsételektől az ínyenc fogásokig szinte mindenütt megtalálható.
Bár a neve alapján Franciaországhoz köthető (french fries), valójában Belgiumból származik. Az amerikai katonák a második világháború alatt találkoztak vele Belgiumban, ahol a francia nyelvet beszélők által készített ropogós burgonyát egyszerűen „French fries”-nak nevezték el.
Ahhoz, hogy igazán tökéletes sült krumplit készítsünk, fontos, hogy ne csupán a burgonya sütésére koncentráljunk. A tökéletes sült krumpli aranybarnára sült, kívül ropogós, belül pedig puha és légies.
Így készítsd el a tökéletes sült krumpli receptet!
A krumplikat hámozzuk meg, majd mossuk át. A burgonyákat hosszú, vékony, közel azonos méretű hasábokra vágjuk.
Miután a burgonyát felvágtuk, áztassuk be egy tál hideg vízbe. Ez a lépés segít eltávolítani a felszíni keményítőt, amely egyébként megakadályozná, hogy a krumpli kívül ropogósra süljön.
Hagyjuk állni 10-15 percig, majd öblítsük le és tegyük egy tál tiszta vízbe, ami ellepi. Mehet a hűtőbe 2-3 órára, de ha több időnk van, vagy másnap szeretnénk elkészíteni egy éjszakát is hagyhatjuk pihenni.
Ha letelt az idő, öntsük le róla a vizet, és töröljük szárazra. Majd jöhet is a sütés!
A tökéletes hasábburgonya elkészítésekor az Ízmester sültkrumpli fűszerkeverékkel még különlegesebb ízvilágot érhetünk el. A benne lévő fűszerek tökéletesen kiemelik a sült krumpli karakterét, legyen szó bő olajban vagy tepsiben sütött változatról.
A fűszerkeverék nemcsak a sült krumplihoz ideális, hanem bármilyen burgonyás ételhez, például tepsis burgonyához vagy rakott krumplihoz is kiváló. Könnyen használható, és garantáltan új szintre emeli a burgonyás fogásokat!
Az első sütési szakaszban, amit blansírozásnak nevezünk, a burgonyákat alacsonyabb hőmérsékletű, körülbelül 150 °C-os olajban sütjük. Ez a lépés biztosítja, hogy a belsejük teljesen megpuhuljon anélkül, hogy bármilyen színt kapnának. Süssük 3-4 percig, majd csöpögtessük le. Terítsük szét, tegyük hűtőbe és hagyjuk kihűlni.
Miután a burgonya kihűlt, következik a második sütési szakasz. Az olajat most magasabb hőmérsékletre, körülbelül 190 °C-ra melegítjük és készre sütjük benne a krumplikat. A sütőedény méretétől függően kisebb adagokban süssük ki a burgonyát. Így nem hűl vissza túlságosan az olaj és ropogós lesz a végeredmény!
Amikor aranybarna, szedjük ki és helyezzük papírtörlőre. Még forrón fűszerezzük ízlés szerint, hogy rátapadjon a krumpli felületére.
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!