A mikrobiom manapság az egyik legérdekesebb kutatási terület, hiszen napról napra egyre több jótékony hatását fedezik fel az orvosok.
De mi is az a mikrobiom, miért és hogyan tudunk tenni a megfelelő működéséért?
A válaszokért pedig a forráshoz mentünk, Trenka Andrea Petra dietetikus és viselkedéselemzőt kérdeztük.
Mi is a mikrobiom?
Amikor azt mondjuk, mikrobiom, általában a beleink mikroflórájára gondolunk, ez a bél-mikrobiom. Van a szervezetünk más területein is mikroflóránk, így van a szájnak, a bőrnek, a hüvelynek is például, de kétségkívül a leggazdagabb mikroorganizmusokban a bél-mikrobiom.
Ezt úgy kell elképzelni, mint egy bármilyen életközösséget, egy erdőt pl., amiben vannak fák, mindenféle emlős állatok, madarak, cserjék, virágok, csak itt baktériumokról, gombákról, vírusokról, mikroszkópikus nagyságú élőlényekről van szó.
A fontosságát is mutatja, hogy nagyságrendileg a mikrobiomunk sejtjei többen vannak, mint mi saját magunk sejtszámban. Gondolhatunk rá úgy, hogy ha mi lennénk a Föld bolygó, bennünk pedig körülbelül egy egész Naprendszer lakna.
Miért fontos a mikrobiomot támogató életmód kialakítása?
Ma már tudjuk, hogy a mikrobiomunk alapjaiban meg tudja határozni az egészségünket és a betegségeinket, bár persze még rengeteg felfedezetlen területe áll előttünk. Azzal, hogy figyelmet fordítunk erre, igazából saját magunk mellett voksolunk, hiszen ha tetszik, ha nem, állandó kölcsönhatásban vagyunk egymással.
Minden döntésünk visz valamilyen irányba: vagy az egészség vagy az egészséghanyatlás felé. Sok betegség mögött látjuk vagy sejtjük a bélflóra felborulását, például az időskori betegségek, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór hosszú-hosszú évek alatt a mikrobiomban is “készül”.
Viszont jelenleg a mikrobiom gondozása inkább megelőzési célzattal történhet, tehát most figyelünk rá oda, hogy 20-30 év múlvára minimalizáljuk az ilyen betegségek kialakulásának az esélyét. Emellett rákos betegségek kimenetelét is befolyásolja, pszichés és idegrendszeri betegségek kapcsán is foglalkozhatunk vele, mint a depresszió, a szorongás, az autizmus vagy akár a figyelemzavar.
A mikrobiomot befolyásoló tényezők
Mindenek előtt a táplálkozás, ezen belül pedig a sokat emlegetett rostbevitel, de emellett az alvás, a testmozgás olyan, amin aktívan tudunk változtatni. Ezután a dohányzás és az alkoholfogyasztás is sokakat érintő befolyásoló tényező, de a mikrobiom az egészségügyben szeintem gyakorlatilag az utolsó dolog, ami érdemi figyelmet kap.
Nagyon feltérképezetlen terület, de a pszichés terhelés lenne még, amit kiemelnék, ugyanis maga a stresszelés, a szorongás, bizonyos pszichés funkciók is negatív hatást gyakorolnak a bélflórára. Ennek kapcsán csak érdekességként említem, hogy foglalkoztak már a boldogságra és a bölcsességre jellemző mikrobiom mintázattal is, bár itt azért elég sok kérdés felvetődik egy tanulmány megtervezéséről, a pszichológiai változók mérése mindig óriási falat a tudománynak.
Miért nem törődünk a mikrobiommal?
Egyrészt azért, mert a körülöttünk lévő étkezési kultúra épp az egészségünk szempontjából rossz irányokra van berendezkedve. Rengeteg élelmiszer és táplálkozási szokás elfogadott – és sokszor sajnos népszerűsített is – a világunkban, ami felér egy önpusztítással.
Ráadásul a teljes életmódunk is arra van berendezkedve, hogy se időnk, se kedvünk ne legyen egy-egy fellángoláson kívül figyelmet szentelni ennek.
Másrészről, még ha a motivációnk meg is lenne hozzá, az egészségnevelés, a táplálkozási tudatosság oktatása szinte teljes mértékben hiányzik az életünkből. Önállóan, laikusként szinte lehetetlen eligazodni az információk között, rengeteg az ellentmondás. Így érthető módon elmehet tőle az emberek kedve.
Ezen kívül jellemző ránk, emberileg, hogy mindig valami nagyot, hirtelent szeretnénk tenni, pedig az egészség kapcsán is igaz a “lassan járj, tovább érsz” mondás, egyszerű és stabil lépésekkel sokkal többet lehet elérni.
Így tegyél a mikrobiomodért!
Kis célokat tűzzünk ki először! Mindenképpen olyan apró változtatásokkal kezdve, amik mellett ha esik, ha fúj, meg tudjuk őrizni az elköteleződésünket. Mivel a rostfogyasztás az egyik legjobb eszköze a mikrobiom gondozásának, ezzel érdemes kezdeni.
Nem csak az fontos, hogy mennyit, de az is, hány féle forrásból visszük be ezeket a rostokat. A legegyszerűbb, ha minden nap választunk legalább négy különböző féle színű zöldséget-gyümölcsöt, egy élénk sárgát, egy pirosat, egy élénk zöldet és egy lilás vagy rózsaszín árnyalatút. Így nem kell matekozni és sok-sok antioxidáns is jut majd minden napra. Ügyeljünk ezek változatosságára is, és amennyire lehet mindig más típusú, színnek megfelelő élelmet válasszunk!
Minden étkezésben szerepeljen valamilyen zöldség vagy gyümölcs, legalább egy, de inkább két ököl méretének megfelelő mennyiségben és először ez fogyjon el.
Emellett próbáljunk meg minden nap legalább egy pici mozgást beépíteni, sétáljunk egy órát, például vacsora után, tévézés helyett.
Ha ez is megvan, akkor következőnek próbáljátok ki azt, hogy minden este éjfél előtt kezdjétek el az alvást, és a nap utolsó órája teljen telefon és számítógép nélkül.
Ki vagyok én?
Trenka Andrea Petra vagyok, dietetikus és viselkedéselemző és dietetikusként dolgozom. A mikrobiom fogalmával és a mentális egészségre gyakorolt hatásairól szóló cikkekkel még pszichológus hallgató koromban találkoztam, és azonnal tudtam, hogy ez lesz a nekem való szakirány.
Így lettem végül dietetikus. Mindig is vonzottak a humán és a reál dolgok is, nagy vágyam volt, hogy nevelhessek saját baktériumkultúrát, dolgozhassak laborban, de közben taníthassak is, és nagyon hálás vagyok az életnek, hogy mindezekre lehetőségem nyílt az évek során – egyetemen végig TDK-ztam, illetve mikrobiomkutatásban dolgoztam a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben, mielőtt a Zenon Clinicen kezdtem közvetlenül páciensekkel foglalkozni.
A social media oldalamat a barátaim hatására indítottam el, nekik ugyanis már egyébként is sokszor kiselőadásokat tartottam a mikrobiom, az emberi test és az anyagcsere éppen elém kerülő területeiről – természetesen konszenzuális módon – és sokszor kaptam azt a visszajelzést, hogy ebbe érdemes lenne energiát fektetnem.
Maga a mikrobiom és az anyagcsere bemutatása egyelőre elég telítetlen téma a magyar köztudatban és én is biztos voltam benne, hogy ez sokakat érdekelne – szerintem fantasztikusan érdekes!
Vendégszerző: Trenka Andrea Petra