A zserbó klasszikus magyar sütemény, így nem hiányozhat az ünnepi asztalról sem!
Első lépésként készítsük el a tésztát. A lisztet szitáljuk át. A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie (20 C fok), ehhez mielőtt nekiállunk kb. 40 perccel előtte vegyük ki a hűtőből.
A tejet langyosítsuk fel és futtassuk fel az élesztőt. Ahhoz, hogy az élesztő megfelelően működjön, érdemes tenni bele egy teáskanál cukrot.
A lisztet és a sót keverjük el, majd morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és a mézet, majd gyúrjuk össze jó alaposan. Dolgozzunk gyors mozdulatokkal. Ezután a tésztát fedjük le és pihentessük hűtőben 30-40 percig. Mivel később majd 3 részre kell osztanunk a tésztát, ezt már a hűtőbe rakás előtt el szoktam végezni, de hagyhatjuk későbbre is. Ha viszont három részre osztva rakjuk el, gyorsabban ki fog hűlni.
A töltelékhez daráljuk le a diót és ha szeretnénk adjunk hozzá édesítőt is. Aki szereti a mazsolát 100 gramm lesz hozzá szükséges. Ízesíthetjük még reszelt citromhéjjal is.
A tésztát osszuk három részre és nyújtsuk téglalap alakúra, 4-5 mm vastagságban (30x40cm). Kezdjük el rétegezni a zserbót. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk rá az első tésztát. Szurkáljuk meg alaposan villával. Kenjük meg az üveg lekvár felével, majd szórjuk meg a töltelék felével.
Nyújtsuk ki a következő tésztalapot, helyezzük az előzőre és ezt is szurkáljuk meg villával. Mehet rá a maradék lekvár és a töltelék. Helyezzük rá a harmadik kinyújtott lapot és ezt is szurkáljuk meg. Óvatosan a nyújtófát görgessük végig a tetején, hogy egyenletesebb legyen.
A sütőt melegítsük elő alsó-felső sütésen és 170 C fokon 45-50 percig süssük. Amikor elkészült fogjunk egy másik tepsit, tegyük rá és még melegen fordítsuk át, így szép egyenletes lesz a teteje. Ha ügyesen dolgoztunk és szépen sikerült a sütés, ezt a lépést elhagyhatjuk. A képen látható zserbót nem fordítottam meg.
Amikor már kihűlt, olvasszuk meg vízgőz felett a csokoládét és locsoljuk meg a tetejét. Spatula segítségével egyengessük el. Hagyjuk dermedni és 1-2 óra múlva már szeletelhetjük is.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a STORK Élelmiszer Manufaktúra, a Csattos lekvárok gyártója támogatta.