A Szirnyiki az orosz konyha egyik népszerű édessége, amit szívesen fogyasztanak reggeliként is.
Ezek a fánkok hagyományosan túróból készülnek, majd panírozva sütik ki. Porcukorral, mézzel, vajjal vagy lekvárral tálalják. A benne lévő túró miatt, ezek a fánkok igazán fehérjedúsak és laktatóak.
A barackokat mossuk meg, vágjuk félbe és távolítsuk el a magokat. Ezután negyedekre vágjuk össze és tegyük egy kisebb sütőedénybe.
Adjunk hozzá a vajat, a cukrot és a fahéjat, majd lefedve, előmelegített sütőben 200 C fokon süssük 60 percig. Ha letelt az idő vegyük ki és hagyjuk hűlni.
Amíg a barackok sülnek, készítsük el a túrófánkokat. Ehhez először is válasszuk szét a tojássárgákat a fehérjétől. A tojásfehérjéket gépi habverővel verjük fel kemény habbá.
Egy nagyobb tálba mérjük ki a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot és a sütőport keverjük el egymással. Adjuk hozzá a Rögös túrót, a vanília kivonatot és a tojássárgákat is. Spatula vagy fakanál segítségével keverjük addig, amíg egynemű keveréket nem kapunk.
Ezután óvatosan kanalazzuk hozzá a felvert tojásfehérjéket és fakanállal, laza mozdulatokkal keverjük el.
Egy tapadásmentes serpenyőt hevítsünk fel, majd kevés vajjal vagy olajjal kenjük ki. Kanalazzuk rá a túrós tésztánkat, amiben egy fagyiskanál nagy segítségünkre lehet. Közepes hőfokon süssük oldalanként kb 4-5 percig.
Tálalásnál kanalazzuk a túrófánkokra a sült barackokat és szórjuk meg kevés porcukorral.
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept elkészítését a Rögös túró támogatta.