Először lássunk neki a tortának! A túrót kell krémesíteni, viszont lehet kapni krémes állagú túrót is, így ha nincs kedved ezzel időt tölteni azt is választhatod.
Ha viszont hagyományos túrót vettél akkor ezt most krémesítenünk kell, erre pedig több opció is rendelkezésre áll: használhatsz szitát, krumplinyomót, botmixert, turmixolót, vagy konyhai darálót is. Nagyjából ilyen nehézségi sorrendben, mivel a szitán elég időigényes és nehéz átpaszírozni, de ha nincs más azzal is meg lehet oldani.
Ha ez megvan félrerakom és a tojásokat kézi habverővel felhabosítom (1-2 perc), majd hozzáadom a lisztet és simára keverem benne. Ezután mehet bele minden más a túróval együtt és érdemes pár percet dolgozni rajta a habverővel, hogy igazán krémes állagot kapjunk.
A sütőt melegítsük elő 200 C fokra. A masszához használjunk egy kb. 30 centis formát.
Érdemes sütőpapírt tenni bele, mert a torta nagyon puha lesz, a sütőpapírral pedig könnyen kiemelhető lesz a formából.
Süssük kb 40-50 percig, ekkor viszonylag nagyra fel fog emelkedni (ez majd a hűtés során visszaesik). Amikor az idő letelt a torta közepe még mozogni fog. Figyeljünk rá hogy ne szárítsuk ki, a sütés idejére egy hőálló tálba forró vizet öntöttem és azzal gőzöltem, így még puhább, krémesebb lesz a végeredmény.
Ha letelt az idő vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni. Addig készítsük el az öntetet.
Fagyasztott eperrel dolgoztam, amit vagy vegyünk ki 30 perccel korábban vagy mikrózzuk meg 2-3 percig, hogy kiolvadjon. Én persze elfelejtettem kivenni úgyhogy maradt a mikró.
A kiolvadt epreket turmixoljuk le, majd mehet egy kisebb forraló edénybe. Adjunk hozzá cukrot, fahéjat és citromot, majd kezdjük el melegíteni. Amikor már elég forró adjuk hozzá a zselatint és keverjük el. Forraljuk 1-2 percig alacsonyabb hőfokon.
Egy nagyon kicsit kell sűrűbb legyen, mint az elején volt, de ha nincs így akkor csak adjunk hozzá még egy kis zselatint. Mialatt hűl még sűrűsödni fog és azért folyósnak kell maradni.
Az íze garantált így ha nem is jön össze elsőre a tökéletes állag, biztosan gyorsan elfogy majd.
A végeredmény egy nem száraz, nem darabos, igazán krémes baszk túrós sajttorta!