Egy serpenyőt melegítsünk fel, majd az olivaolajon pirítsuk meg az összetört fokhagymát. Adjunk hozzá 50 g borsót és a rizst, majd pár percig, gyakori kavargatás közben pirítsuk meg.
100g borsót a vízzel turmixoljuk össze, majd öntsük fel vele a rizst a serpenyőben. Fűszerezzük be, majd fedjük le. Alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük, majd keverjük meg, fedjük le és főzzük még további 5-10 percig. A hagyományos rizottóval ellentétben hagyjuk, hogy a nedvesség nagy részét felszívja és sűrű, formázható legyen.
Ha szeretnénk adhatunk hozzá apróra vágott csirkemellett is, amit az 50 g borsó helyett adjunk hozzá a pirítási fázisban.
Ha letelt a főzési idő, kóstoljuk meg. Ha a rizs megfőtt készen is vagyunk.
Készítsük el a zsemléket! Egy robotgép táljába mérjük ki az olivaolajat. A vizet melegítsük meg annyira, hogy langyos legyen, majd keverjük el benne a cukrot és az instant élesztőt. Hagyjuk 10 percig felfutni.
A robotgép táljába mérjük ki az olivaolajat. Adjuk hozzá az élesztős vizet, majd szitáljuk hozzá a szükséges mennyiségű lisztet.
Ezután nagyjából 10-15 percig dagasszuk. A sütőt melegítsük elő 230 C fokra. Ha a tészta megkelt,lisztezett sütőpapírra fordítsuk ki, majd a tésztát is lisztezzük be. Formáljunk 4 zsemlét belőle, és hagyjuk még 10 percig kelni, amíg a sütő bemelegszik. Ha szépen formált bucikat szeretnénk helyezzük kilisztezett sütőformába őket.
Mehet a sütőbe 10 percre 230 C fokon, majd 15 percre 210 C fokon. Ha kész hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük fel. A szósz hozzávalóit alaposan keverjük el és készen is vagyunk.
Ha a bucik kihűltek vágjuk őket félbe. Kenjük meg az alsó felét a szósszal, majd formázzuk meg a “pogácsát”. A kész rizottót osszuk négy részre és kézzel formázzunk belőle jó ujjnyi vastag pogácsákat.
A joghurtos szószre póréhagyma csírát helyeztem, ehelyett használhatunk bármilyen salátalevelet vagy zöldséget is, amit szeretünk.
Jó étvágyat!