Mi az a Crêpes Suzette?
A Crêpes Suzette egy híres francia desszert, amely vékony palacsintából (crêpe) készül, és általában narancs likőrrel ízesített narancs szirupban van flambírozva.
Palacsinta (Crêpe): Vékony francia palacsinta, amely lisztből, tojásból, tejből, vajból és egy csipet sóból készül.
Narancsszósz: Frissen facsart narancslé, narancshéj, cukor, vaj és narancslikőr (Grand Marnier vagy Cointreau).
Flambírozás: A kész palacsintákat narancsszószban mártják, majd a serpenyőben meggyújtják a narancslikőrt, hogy flambírozzák a desszertet. Ezáltal egy finom, karamellizált ízt kap a Crêpes Suzette.
A Crêpes Suzette-t általában melegen tálalják, és a flambírozás látványos művelete gyakran az asztalnál történik, ami különleges élményt nyújt a vendégek számára.
Ez a desszert a francia konyha egyik ikonikus fogása, amely a finom ízek és a látványos tálalás kombinációjával nyűgözi le az embereket.
További palacsintás receptjeinkért kattints ide!
Így készül a Crêpes Suzette palacsinta!
Első lépésként készítsük el a palacsintát. A tojást üssük fel egy tálba, adjuk hozzá a tejet és a cukrot, majd keverjük ki. Ezután adjuk hozzá a lisztet is, két részletben. Addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz. Ha kész, öntsük fel a szódával és keverjük el.
Egy seprenyőbe tegyünk egy fél tk olajat, hevítsük fel, majd öntsünk a serpenyőbe egyharmad merőkanál palacsinta tésztát. Mozgassuk a serpenyőt, amíg mindenhol el nem fedi a tészta. Süssük oldalanként 1-2 percig. Folytassuk, amíg az összes tésztát ki nem sütjük.
A narancsok héját reszeljük le, majd hámozzuk meg. Facsarjuk ki két narancs levét.
A recept elkészítéséhez a Russell Hobbs SLOW JUICER GYÜMÖLCSPRÉST használtam, amivel finom és durva rostokkal is tudtok préselni. Fagyasztott gyümölcsök feldolgozására is alkalmas, amivel isteni finom sorbet is készíthető!
A harmadik narancsot szeleteljük fel, majd távolítsuk el a magokat.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat. Amikor elolvadt, adjuk hozzá a porcukrot és keverjük addig, amíg meg nem olvad. Adjuk hozzá a narancshéjat és a narancsszeleteket. Melegítsük 5-6 percig, amíg szirupos nem lesz.
A palacsintákat hajtsuk félbe, majd ismét félbe. Tegyük a narancsos szirupba, locsoljuk meg vele.
Ha szeretnénk flambírozhatjuk, ettől még tovább karamellizálódik a cukor. Ehhez öntsünk rá egy kevés narancslikőrt és gyújtsuk meg. Hagyjuk teljesen elégni az alkoholt, majd fogyaszthatjuk is.
A recept elkészítését a Russell Hobbs Magyarország támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el lépésről-lépésre, nézd meg ezt a videót!