A kimchi egy hagyományos koreai erjesztett zöldséges étel, amelyet leggyakrabban kínai kelből (baechu) és retkekből (mu) készítenek. Az elkészítéséhez használt zöldségeket sóval dörzsölik be, majd különféle fűszerekkel és ízesítőkkel keverik össze, amelyek közé tartozik a chili paprika, fokhagyma, gyömbér, hagyma, halszósz.
Az így előkészített zöldségeket hagyják erjedni, ami a kimchi jellegzetes savanykás, fűszeres és pikáns ízét adja.
A kimchi a koreai konyha alapvető része, és nemcsak ételként, hanem kulturális ikonként is számon tartják. Koreában számos különféle kimchi létezik, amelyek régiók és családok szerint is változhatnak.
A kimchi egészségügyi előnyei
Probiotikumok: Az erjesztési folyamat során keletkező jótékony baktériumok (pl. Lactobacillus) probiotikus hatásúak, támogatják a bélflóra egészségét.
Vitaminok és ásványi anyagok: A kimchi gazdag vitaminokban (A, B, C) és ásványi anyagokban (kalcium, vas).
Antioxidánsok: Az összetevőknek, mint a chili paprika és a fokhagyma, erős antioxidáns hatásuk van, amelyek segíthetnek a szervezetnek a szabad gyökök elleni védekezésben.
Így készítsd el a Kimchit!
A Kimchi elkészítéséhez első lépésként aprítsuk fel a káposztát nagyobb kockákra. Sózzuk be, keverjük el, majd hagyjuk 2-3 órát állni, hogy levet engedjen.
A répát és a karalábét hámozzuk meg, majd aprítsuk fel (a receptben kb 3 x 0,5 x 0,5 cm méretű csíkokra vágtam).
Mérjük ki a vizet, a cukrot és a rizslisztet egy főzőedénybe. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett melegítsük addig, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, tegyük félre hűlni.
A gyömbért és a fokhagymát tisztítsuk meg, az almát hámozzuk meg és távolítsuk el a magházat. Tegyük darálóba vagy turmixba. Adjuk hozzá a chilit, a halszószt, egy kevés vizet és pürésítsük le. Ha szeretjük az igazán csípős dolgokat, a chili mennyiségét meg is duplázhatjuk.
A MyFarm zöldségkosár előfizetés révén házhoz szállítva kapjuk kézhez a friss, szezonális és vegyszermentes zöldségeket! Ezzel nem csak egészségesebb, de környezetbarátabb alternatívát is nyújtanak a szupermarketekhez képest.
Amikor ledaráltuk, keverjük el a rizslisztes masszával. A káposztáról öntsük le az eresztett levet, majd keverjük el a többi felaprított zöldséggel. Öntsük rá az elkészített fűszeres masszát.
Keverjük el, majd tegyük egy nagy üvegbe. A fedőt tegyük rá, de ne zárjuk le. Hagyjuk 5 napig erjedni szobahőmérsékleten.
Az idő leteltével már kellemesen savanyú. Akár egyben, akár kisebb üvegekbe téve, tegyük hűtőbe. 1-2 hónapig is felhasználhatjuk, a kimchi napról napra savanyúbb lesz.
A fent leírt mennyiség 3 db 600 ml nagyságú befőttesüveg megtöltésére elegendő.
A recept létrejöttét a MyFarm támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!