Az egészséges étrend elképzelhetetlen fűszerek nélkül. Sok fűszernövény, és ezek szárított, őrölt változata gyógynövény is egyben.
Régen, a gyógyszerek megjelenése előtt, ezek a növények jelentették az egyetlen lehetőséget az emberek számára, hogy fájdalmaikat, betegségeiket csillapítsák. Ezekről az előnyökről azonban ma sem érdemes megfeledkeznünk!
Ebben a cikkben tíz olyan fűszert ismertetünk, amelyek kifejezetten kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek, gyógyító, természetes étrendkiegészítők, emellett kellemes ízt adnak az ételeinknek.
Kurkuma
Erős gyulladáscsökkentő hatású és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumint gyakran használják az ízületi gyulladás kezelésére és a szív- és érrendszer támogatására.
Fahéj
A fahéjban található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a gyulladást és stabilizálni a vércukorszintet. A fahéj fogyasztása az össz- és az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszik, ezenkívül kedvező hatással van az emésztésre is. Magas vérnyomás esetén ajánlott a fogyasztása. „Okosító” fűszernek is tartják.
Oregánó
Gazdag antioxidánsokban és olyan vegyületekben, amelyek segíthetnek a fertőzések elleni küzdelemben és az immunrendszer erősítésében. Erős baktériumölő hatása van, természetes antibiotikumként szolgál. Enyhíti a légúti megbetegedések kellemetlen tüneteit, gyorsítja a gyógyulási folyamatot és az idegeket is nyugtatja.
Fokhagyma
A fokhagymában található allicin nevű vegyületnek antibakteriális és antioxidáns tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek megelőzni a betegségeket és támogatják az immunrendszert.
Kakukkfű
A kakukkfűben található vegyületek vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezenkívül a növény segíthet a légzőszervi problémák enyhítésében is, hatóanyagai nyugtatják a torkot, a garatot, a hangszálakat, feloldják a letapadt nyákot, elősegítik a köpetképződést.
Bazsalikom
A bazsalikomban található antioxidánsok segíthetnek a gyulladások csökkentésében és a szabadgyökök elleni védekezésben, vagyis lassítja a bőr öregedését. Emellett segíthet a stressz csökkentésében és a vérnyomás szabályozásában is.
Gyömbér
A gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő hatása vannak, segíthet enyhíteni az emésztési problémákat és a hányingert. Ezenkívül antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert.
Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, védi a sejteket, jó a káros szabadgyökök ellen is, lassítja az öregedési folyamatot. A rozmaringban található vegyületeknek antimikrobiális (vírus- és baktériumölő) hatása is van.
Petrezselyem
A petrezselyem gazdag C-vitaminban és K-vitaminban, valamint antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Támogatja az immunrendszert, az emésztést, hozzájárul az egészséges csontok és fogak megőrzéséhez.
Koriander
A koriander levelei és magjai is használhatók fűszerként. Gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, például A-, C- és K-vitaminban. Gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, jó hatásal van a szív- és érrendszerre.
További érdekes tartalmakért látogassatok el az eletszepitok.hu oldalra!
Szerző: életszépítők.hu