Nem kell egyből a gyógyszeres fiókba nyúlnunk, ha fáj a torkunk és köhögünk!
Az egészségünk megőrzése és javítása érdekében bátran fordulhatunk természetes gyógymódokhoz és gyógynövényekhez. Az egyik ilyen terület, ahol a természetes megoldások kiemelkedő szerepet játszanak, a köhögés és az irritáló torokproblémák kezelése. A mindennapi életben számtalan tényező okozhatja ezeket a kellemetlen tüneteket, például az időjárás változásai, a légúti fertőzések vagy az allergiák. Azonban mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk, érdemes megfontolni a természetes köhögéscsillapítók lehetőségeit.
Ebben a cikkben bemutatunk párat a természetes köhögéscsillapítókból, például a gyömbért, a kurkumát és a mézet. Megismerjük, hogy ezek a természetes összetevők hogyan segíthetnek enyhíteni a köhögést és a torok irritációját, valamint milyen előnyökkel járnak az egészségünkre. Tudásunkat bővítve könnyebben választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb természetes megoldást, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljük ezeket a kellemetlen tüneteket, miközben támogatjuk a testünk természetes gyógyulási folyamatait.
Kurkumás-sós vizes gargalizálás
A só természetes fertőtlenítő és gyulladásgátló, gátolja a baktériumok elszaporodását. A kurkuma hasonló gyógyhatással bír. Hatásos lehet önmagában a sós vizes gargalizálás: egy deci langyos-meleg vízbe keverjünk egy mokkáskanálnyi sót és több részletben használjuk gargalizálásra. Az oldatba keverhetünk egy mokkáskanálnyi őrölt kurkumát is. A gargalizálás naponta többször ismételhető.
Friss gyömbér
A gyömbér erős gyulladásgátló, segít megszabadulni a torokfájástól, hurutoldó, csillapítja a köhögést. Friss gyömbérből készíthetünk teát: néhány szelet friss gyömbért áztassunk forró vízben 3-5 percig.
Citrom és méz
Két-három evőkanál mézet keverjünk össze fél citrom levével. Reszelhetünk bele kevés gyömbért is. Ízletes, ezért a gyerekek is szívesen fogyasztják. Este lefekvés előtt is érdemes alkalmazni, toroknyugtató, jó hatással van a gyulladt nyálkahártyára.
Fokhagyma és méz
A citrom helyett 1-2 gerezd zúzott fokhagymát is keverhetünk két-három evőkanál mézbe. A fokhagyma természetes antibiotikum, segít kitakarítani a kórokozókat a szervezetből.
Kurkumás tej (aranytej)
A hagyományos kínai és indiai orvostudomány régóta alkalmazza a kurkumát gyógyászati célokra, főleg légzőszervi, emésztési és bőrbetegségek kezelésére. A kurkuma kiváló gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Egy csésze felmelegített növényi tejben (rizstej, mandulatej, kókusztej) keverjünk el 1-2 evőkanál őrölt kurkumát és édesítsük mézzel. A nap bármely szakában fogyasztható, de alvás előtt elkortyolva a leghatásosabb. (Tehén- vagy kecsketejből is elkészíthető, de nyákképző hatása miatt hatásosabbnak tartják a növényi tejet.)
Hagymaszirup
Egy-két nagyobb, durvára aprított hagymát befőttes üvegbe teszünk. Rákanalazunk pár evőkanál cukrot, lezárjuk az üveget, és felrázzuk az egészet. Szobahőmérsékleten tároljuk. Másnapra a hagyma levet ereszt. Alkalmanként 1-2 evőkanálnyi mennyiség fogyasztása javasolt.
További érdekes tartalmakért látogassatok el az eletszepitok.hu oldalra!
Szerző: életszépítők.hu