A Rákóczi túrós ínycsiklandó finomság, a magyar konyha egyik nagy büszkesége.
Ebben az egyszerűen elkészíthető desszertben a savanykás túró és az intenzív ízű házi baracklekvár találkozik, hogy együtt alkossanak egy isteni ízorgiát.
Első lépésként készítsük el a tésztát: a lisztet és a porcukrot szitáljuk át, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vajat és morzsoljuk el alaposan. Amikor ezzel megvagyunk, a vanília kivonat és a tojássárgája következik.
Dolgozzuk össze alaposan a tésztát, azonban gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegével ne lágyítsuk a vajat. Légmentesen zárjuk le és tegyük hűtőbe minimum egy órára!
Ha nem gombócot formázol belőle, hanem téglalap formát alakítasz belőle gyorsabban lehűl a tésztád!
Ezután nyújtsuk ki kb. 5-7 mm vastagságúra téglalap alakban és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Szurkáljuk meg villával, majd mehet is a sütőbe, légkeverésen 170C fokon 12-15 percre.
Amíg a tészta sül, készítsük el a krémet. A túrót villával enyhén törjük össze, nem kell krémesíteni! Először is adjuk hozzá a száraz hozzávalókat: a cukrot, a darát, a citromhéjat. Keverjük el, majd mehet bele a többi alapanyag is. Ha megvagyunk fedjük le és tegyük hűtőbe, amíg felhasználásra kerül.
Ha a tészta megsült vegyük ki és kenjük le baracklekvárral. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd kenjük meg a túrós töltelékkel. Rakjuk vissza a sütőbe légkeverésen 170 C fokra, 15 percre.
Amíg sül készítsük el a tojáshabot. Ehhez a fehérjét kezdjük el robotgéppel kihabosítani. Amikor kezd fehéredni, öntsük hozzá fokozatosan a cukrot. Habosítsuk, amíg tartós habot nem kapunk. Ezt ellenőrizhetjük a habverővel, ha megfordítjuk megáll-e rajta a hab.
Ha elkészült, töltsük habzsákba és díszítő cső segítségével dekoráljuk a Rákóczink tetejét kedvünk szerint.
A túrós krém kisütése után szintén várjunk kb 15 percet, mielőtt rákenjük a habot.
A sütőt vegyünk lejjebb, légkeverésen 130 C fokra és süssük benne 15 percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután tudjuk szépen szeletelni.