A főzelékek mélyen gyökereznek a magyar konyhai hagyományokban. Az évszázadok során az emberek megtanulták, hogyan lehet egyszerű, de tápláló ételeket készíteni a helyi és szezonális alapanyagokból.
A főzelékekben lévő zöldségek számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. A zöldségek magas rosttartalma pedig segít az emésztésben és a bélműködés javításában.
A recept elkészítéséhez az Ízmester Fűszerkeveréket használtam, mely tökéletes fasírtokhoz, húsgombóchoz, vagdalthúshoz, roládhoz, pástétomhoz és töltelékekhez is!
Így készítsd el a Krumplifőzeléket fasírttal!
Első lépésként készítsük el a krumplifőzeléket. A krumplikat hámozzuk meg, mossuk át alaposan, majd kockázzuk fel. Tegyük egy főzőedénybe, fűszerezzük, majd öntsük fel annyi vízzel, ami elfedi. Főzzük 15 percig magasabb lángon. Ha ennyi idő alatt még nem puhult át teljesen, csökkentsük a hőfokot és főzzük még pár percig.
Amíg a krumpli fő, készítsük el a fasírtot: a darált húst tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a fűszerkeveréket, a tojást és a zsemlemorzsát, majd a kezünk segítségével gyúrjuk addig, amíg egyenletesen el nem keveredtek a hozzávalók.
Ezután formázzunk belőle egyenlő nagyságú gombócokat és enyhén lapítsuk le, hogy korong formát kapjunk. Forgassuk meg zsemlemorzsában.
A krumplifőzelékhez készítsük el a habarást: a lisztet keverjük csomómentesre a tejjel, majd amikor a krumpli már megpuhult, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá. Közepes lángon főzzük tovább addig, amíg össze nem forr. Ezután szeleteljünk hozzá friss lestyán leveleket, keverjük el és tegyük félre.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd süssük ki benne a fasírtokat közepes lángon, oldalanként 3-4 perc alatt.
Ha kész, tegyük papírtörlőre, hogy felitassuk róla a felesleges olajat. Ezzel már készen is vagyunk, nincs más hátra, csak a tálalás!
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!