A kovászos uborka recept elkészítéséhez az uborkát mossuk meg, majd kefe segítségével dörzsöljük le róla a szúrós részeket. Vágjuk le a két végét, majd plusz jelet formázva vágjuk be a végeken 2-3 cm mélyen.
A befőttes üvegeket használat előtt mindenképpen csírátlanítsuk, erről bővebb információt ide kattintva találsz!
Az üveg aljára helyezzük a kapor felét. Ezután tegyük a mustármag és a bors felét az üvegbe. A meghámozott fokhagyma gerezdek felét is adjuk hozzá. Fel is szeletelhetjük, ha szeretnénk.
Ezután rakjuk bele az üvegbe a kovászolni való uborkákat. A tetejére rakjuk rá a kapor másik felét, a maradék fokhagymát. Mustármagot és borsot is adjunk hozzá. Tegyük rá a kovászos kenyér szeletet.
A vizet forraljuk fel, majd keverjük el benne a sót, amíg az fel nem olvad. Öntsük fel az üveget a sós vízzel, amíg teljesen el nem lepi.
A fedőt ne csavarjuk rá, csak helyezzük a tetejére. Érleljük 3-5 napig meleg helyen, nem szükséges közvetlen napfénynek kitenni.
A napok elteltével kész is az uborkánk, azonban van még egy kis dolgunk vele. Szedjük a tetejéről a kenyeret és a kaprot. Szedjük ki az uborkákat és tegyük egy másik üvegbe.
A levét konyharuhán szűrjük át, hogy eltávolítsuk az üledékeket. A leszűrt lével töltsük fel a kovászos uborkák üvegét és mehet is a hűtőbe!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!