A Jaffa szelet igazi retró!
A Jaffa szelet kiváló választás baráti vagy családi összejövetelekre, mivel látványos és ízletes desszert, amelyet könnyű elkészíteni.
Piskóta alap: Az alsó réteg egy egyszerű piskóta, amely lehet sima vagy kakaós.
Krém: A piskótára egy vaníliás vagy citromos ízű krém kerül, amely lehet túrós vagy pudingos alapú, attól függően, hogy melyik változatot készítik.
Zselé réteg: A tetején található narancs ízű zselé, amelyet narancs ízű üdítőitalból készítenek. Ez a réteg adja meg a sütemény jellegzetes narancsos ízét és színét.
Így készítsd el a Jaffa szeletet!
Első lépésként készítsük el a piskóta tésztát. A tojásokat üssük fel, majd habverő segítségével 1-2 perc alatt habosítsuk fel. A porcukrot szitáljuk át, majd 3-4 részletben adjuk a tojásos keverékhez. A tojásokat a cukorral együtt habosítsuk további 1-2 percig.
Ezután adjuk hozzá a tejfölt és a vanília kivonatot, ha folyékony állagú vaníliát választunk. Adjuk hozzá a narancs kivonatot, vagy reszeljük hozzá egy kezeletlen narancs héját.
Egy tálba mérjük ki a lisztet, a kakaót és a sütőport. A vanília típusától függően a nedves vagy a száraz összetevőkhöz keverjük. A recept elkészítéséhez őrölt vaníliát használtam, így a liszthez adtam hozzá. Keverjük el.
Spatula segítségével, óvatos mozdulatokka adjuk a lisztes keveréket a tojásokhoz 3-4 részletben.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd 25×35 cm méretben oszlassuk el a tésztát a tepsin. Előmelegített sütőben, légkeverésen 165 C fokon, 15 perc alatt készre sütjük.
Amíg a tészta hűl, készítsük el a túrós krémet. Ehhez a túrót villával törjük össze. A szoba hőmérsekletű vajat habosítsuk ki, majd adjuk hozzá az átszitált porcukrot. Habosítsuk további 1-2 percig. Ezután adjuk hozzá a túrót és keverjük el alaposan.
A kisütőtt piskótáról húzzuk le a sütőpapírt, majd vágjuk le a széleket. Kenjük el rajta egyenletesen a túrós krémet és tegyük a hűtőbe pihenni, míg elkészítjük a naracsos réteget.
Az összeállításhoz használhatunk torta keretet, ami megkönnyíti a dolgunk.
A narancs réteg elkészítéséhez keverjük el a vizet a Spájz Jaffa szörppel. Vegyünk ki belőle 1-2 merőkanálnyi mennyiséget, amihez adjuk hozzá a keményítőt. Keverjük csomómentesre.
A szörpöt tegyük fel főni. Mikor már eléggé meleg, de még nem forr, folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a keményítős keveréket. Főzzük még egy percig, amíg be nem sűrűsödik.
A már korábban összeállított túrós réteg tetejére kanalazzuk, majd tegyük vissza a hűtőbe dermedni. A tökéletes állag eléréshez 2-3 órát mindenképp pihentessük, de akár egész éjszakára is hagyhatjuk állni.
Ha kész, nincs más hátra, mint felszeletelni és élvezni az ízeket!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Spájz Szörp támogatta.