A tojáslikőr igazi ünnepi ital, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról!
A Tojáslikőr recept elkészítéséhez a tojásokat válasszuk szét és a sárgáját kezdjük el habverővel habosítani. Amikor már kezd kivilágosodni, adjuk hozzá apránként a cukrot. Dolgozzuk addig, amíg nagyjából fel nem oldódik benne a cukor.
Egy főzőedényben melegítsük fel a tejet, a tejszínt, a vaníliát és a fűszereket. Alacsony hőfokon melegítsük, ne forraljuk fel. Amikor már kezd gőzölni, óvatosan öntsük hozzá a tojásos keverékhez, folyamatosan keverjük.
Ha elkevertük öntsük vissza a főzőedényben és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett melegítsük addig, amíg el nem kezd besűrűsödni. Szintén vigyázzunk rá, hogy ne forraljuk fel.
Ellenőrizhetjük egy fakanál hátoldalával, hogy megfelelően besűrűsödött e. Ha a fakanál hátoldalán megáll vékony rétegben már jó, de pluszban még ellenőrizhetjük, ha elhúzzuk a fakanál hátoldalán az ujjunk és a hiányzó részbe már nem folyik be a tojáskrém.
Ekkor vegyük le a főzőlapról és tegyük félre 10-15 percre hűlni. Szűrjük át, majd hagyjuk még fél órát, hogy langyos legyen. Adjuk hozzá a vodkát, keverjük el és öntsük egy üvegbe, ami zárható.
A tojáslikőrt a benne lévő alkohol tartósítja, így annak mennyiségétől függően hűtőben 2-4 hétig eláll. Alkoholmentesen is elkészíthetjük a tojáslikőrt, ebben az esetben viszont pár napon belül fogyasszuk el. Ha 200 ml vodkát adunk hozzá, kicsit enyhébb verziót kapunk belőle.
Csak 18 éven felülieknek! Fogyaszd felelősséggel!