Az éléskamránk manapság már sokkal kisebb szerepet tölt be a háztartásban, mint régen, amikor az élelmiszerellátás kevésbé volt kézenfekvő.
Ma, ha véletlen elfelejtünk megvenni valamit az aznapi vacsorához, vagy szükségünk van egy hazánkban nem honos alapanyagra, pár percen vagy órán belül be tudjuk szerezni. Nincs akadály, nem kell előre gondolkoznunk.
Régen azonban a szezonális alapanyagokra támaszkodtak és számos lehetőség volt rá, hogy azokat különféle módon feldolgozva télire is elérhetővé tegyék. Nézzük meg, miért van olyan fontos szerepe a kamra feltöltésnek még ma is!
A kamra szerepe régen
Még élénken emlékszem, milyen volt a dédszüleimnél és a nagyszüleimnél töltött nyár és ősz: ahogy szedtük a cseresznyét, a paradicsomot, előkerültek a padlásról az üres befőttes üvegek és az óriás fazekak. Nagytatával napközben paprikát fűztünk, hogy kiszáradjon és ledarálva fűszerpaprika készüljön belőle; esténként pedig tévézés közben törtük a diót.
Akkor még nem létezett kertes ház konyhakert nélkül és mindig mindenből több volt, mint elég, így kerülhettek a kamrapolcra a télire szánt finomságok.
Egész napos munka volt a kamra előkészítése is. Lepakoltuk a polcokat, a már alapból roskadozó polcokat, hogy előre kerüljenek az előző évi, és mögéjük az idei befőttek, lekvárok és szörpök. A paradicsomléről már ne is beszéljünk, az az illat a mai napig beégett az emlékeim közé.
A polcokra díszes mosható terítők, zsírpapírok kerültek. A polcok szélein pedig kellemesen ringatóztak a ki-be csukott kamraajtó keltette szellőtől a stelázsi csíkok. Még felnőtt koromban is csak a polcok feléig értem fel, a padlótól a mennyezetig sorokoztak a szilvabefőttek, birsalmasajtok, a kedvenc sárgabarack lekvárjaim, amik ellátták az egész családot.
Ma sem kell lemondanunk a kamráról
A házias ízek, a tartósítószer- és adalékanyag mentes “nagymama-kamra” ma is épp annyira elérhető számunkra, mint régen, akár mi főzünk be, akár vásárolunk. Attól függően, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre, számos szempont szerint kezelhetjük a kamra-kérdést.
A spájzban pedig sosem lehet elég polc, hogy jusson elég hely mindennek. Az éléskamra feltöltése általában a nyár és az ősz időszaka, ezzel készülünk fel a télre. Érdemes figyelni rá, hogy csoportosítsuk a különféle konzerveket, befőtteket, savanyúságokat, lekvárokat, így könnyebben megtaláljuk majd, amit keresünk, ráadásul több helyünk is marad. Ide kerülhetnek az alapanyagok is, mint a liszt, az olaj, a rizs vagy a cukor. Mindig figyeljünk a szavidőre és az újonnan beszerzett kincseket sose előre, hanem mindig hátra rakjuk.
Ezért éri meg saját kezűleg készült ételekkel feltölteni a kamrát!
szezonális alapanyagokat dolgozunk fel
pontosan tudod mi kerül a kamrádba
jobb minőségű élelmiszereket fogyasztunk ezáltal
csökkentjük a környezeti lábnyomunkat
újra felhasználhatjuk az év közben összegyűlt üvegeket
Kibővíthetjük mélyhűtővel is, hogy le tudjuk fagyasztani a rendelkezésre álló alapanyagokat, így máris kéznél lesznek a szezonon kívül. Ezzel pénzt is spórolunk, hiszen a szezonális zöldség-gyümölcs mindig olcsóbb, mint szezonon kívül.
Hasznos lehet, ha a falra szerelhetünk pár akasztót is, ahol akár a balkonládában termesztett bazsalikomot, fűszernövényeket, gyógynövényeket tudjuk kiszárítani. Érdemes előre tervezni, hogy egy-egy zöldség vagy gyümölcs szezonját felkészülten várjuk, és ne az utolsó pillanatban kapjunk észbe.
Ha nem akarsz befőzni…
Akkor sem kell aggódnod, ha nem szereted a konyhában tölteni a szabadidődet, hiszen rengeteg olyan magyar termék érhető el, amik saját gazdaságból, adalékanyag- és tartósítószer mentesen készülnek.
Ezzel nem csak jót teszünk a szervezetünknek, hiszen jó minőségű élelmiszereket fogyasztunk a friss, de szinte semmi táptalajban felnövő téli íztelen paradicsomok helyett, de egy sokkal fenntarthatóbb alternatívát is választunk. Emellett pedig az sem elhanyagolható, hogy a több ezer kilométerről ide utaztatott gyümölcsök és zöldségek mennyi energiát emésztenek fel. A magyar gyártóktól vásárolt termékekkel sokkal kevésbé terheljük a környezetet, ami korántsem elhanyagolható szempont.
Három tökéletes alternatíva a téli gyümölcsfogyasztásra!
A Kapolcsikum lekvárok gyümölcs alapanyaga a több, mint 8 hektáros birtok gazdaságából kerülnek ki. Jelenleg 2300 db gyümölcsfa, 2340 méternyi málnasövény és 1500 db bodzabokor adja a finomságokat.
A boltban halomra vásárolt műanyag flakonos üdítők helyett, válasszunk inkább kiváló minőségi szörpöket! A Kapolcsikum kínálatában a klasszikus ízek mellett találsz még zöld tea szirupot, limonádé szirupot és cukormentes alternatívát is!
Az aszalás egy igen kiváló tartósítási eljárás, ami semmi adalékanyagot nem igényel. Aszalhatjuk a gyümölcsöket a napon is, így még energiát sem kell hozzá felhasználnunk. Ha viszont nincs elég helyünk, vagy kedvünk ezzel foglalkozni, a Kapolcsikum kínálatában aszalványokat is találunk!
A Kapolcsikum fenntartható, mert
A műhely energiaszükségletét napelemekkel biztosítják.
A birtokon a gépi kaszálás, fűnyírás helyett birkákkal legeltetnek.
A legtöbb termék csomagolása üveg, fém és papír.
Szerző: Takács Kriszti