Hirdetés
Szilvakrémmel töltött kelt tészta: szilvás kalács recept

Szilvás Kalács

A lisztet, a sót és a porcukrot kimérjük, majd elkeverjük egymással. Az 1 tk cukrot feloldjuk a langyos tejben, elkeverjük benne az élesztőt, majd nagyjából 15 percig hagyjuk felfutni.

Ezután az élesztőt, a tojást és a sűrített tejet is a lisztes keverékhez adjuk és elkezdjük összedolgozni. Kb 10 percig dagasszuk. Addig készítsük el a tölteléket. A szilvát szűrjük le, majd vágjuk kisebb darabokra. Adjuk hozzá a keményítőt, a cukrot és a fahéjat, majd alaposan keverjük el.

Ezután fedjük le és hagyjuk 30 percig kelni. Ha letelt az idő és a tészta nagyjából a duplájára megkelt, fordítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületre.

A sütőformát lisztezzük ki, vagy használhatunk kókuszolajsprayt is. A tésztát nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra, majd vágjuk fel kb 7×7 cm méretű négyzetekre. 

Töltsük meg kb 1 tk töltelékkel majd csípjük össze a széleit, hogy a töltelék ne folyjon ki. Helyezzük őket egymás mellé a formában. Én egy kb 30 cm átmérőjű, középen lyukas, kalácsformát használtam, de kör alakú tortaforma közepébe alufóliából gyúrhatunk golyót, ami köré rakjuk a tésztát. Így sülés után olyan hatást kelt, mintha fontuk volna.

Ha megformáztuk az egész tésztát ismét fedjük le és hagyjuk 30 percig kelni. Ha letelt az idő, kenjük le tejjel és szórjuk meg fahéjas cukorral.

Szilvakrémmel töltött kelt tészta: szilvás kalács recept

A sütőt melegítsük elő légkeverésen 170 C fokra, majd mehet is bele a kalács 25-30 percig sülni. Ha kész hagyjuk teljesen kihűlni, utána vegyük ki a formából.

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

Minél magasabb a liszt sikér tartalma, annál szebben meg fog kelni a tészta! Használj a recepthez BL-80 típusú lisztet!

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g kenyérliszt
  • 100 ml sűrített tej
  • 40 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 80 ml langyos tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 tk cukor

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 300 g szilva befőtt
  • 30 g keményítő
  • 50 g porcukor
  • 2 g fahéj

 

Szóráshoz: ½ tk fahéj, 2 tk vaníliás cukor

Kenéshez: 2-3 ek tej

Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g kenyérliszt
  • 100 ml sűrített tej
  • 40 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 80 ml langyos tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 tk cukor

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 300 g szilva befőtt
  • 30 g keményítő
  • 50 g porcukor
  • 2 g fahéj

 

Szóráshoz: ½ tk fahéj, 2 tk vaníliás cukor

Kenéshez: 2-3 ek tej

Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv