Szilvakrémmel töltött kelt tészta: szilvás kalács recept

Szilvás kalács

Hozzávalók a tésztához:

300 g kenyérliszt

100 ml sűrített tej

40 g cukor

1 tojás

1 csipet só

80 ml langyos tej

1 csomag instant élesztő

1 tk cukor

Hozzávalók a töltelékhez:

300 g Globus Felezett Szilva

30 g keményítő

50 g porcukor

2 g fahéj

Szóráshoz: ½ tk fahéj, 2 tk vaníliás cukor

Kenéshez: 2-3 ek tej

A lisztet, a sót és a porcukrot kimérjük, majd elkeverjük egymással.

Az 1 tk cukrot feloldjuk a langyos tejben, elkeverjük benne az élesztőt, majd nagyjából 15 percig hagyjuk felfutni.

Ezután az élesztőt, a tojást és a sűrített tejet is a lisztes keverékhez adjuk és elkezdjük összedolgozni. Kb 10 percig dagasszuk.

Addig készítsük el a tölteléket. A szilvát szűrjük le, majd vágjuk kisebb darabokra. Adjuk hozzá a keményítőt, a cukrot és a fahéjat, majd alaposan keverjük el.

Ezután fedjük le és hagyjuk 30 percig kelni. Ha letelt az idő és a tészta nagyjából a duplájára megkelt, fordítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületre.

A sütőformát lisztezzük ki, vagy használhatunk kókuszolajsprayt is. A tésztát nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra, majd vágjuk fel kb 7×7 cm méretű négyzetekre. 

Töltsük meg kb 1 tk töltelékkel majd csípjük össze a széleit, hogy a töltelék ne folyjon ki. Helyezzük őket egymás mellé a formában. Én egy kb 30 cm átmérőjű, középen lyukas, kalácsformát használtam, de kör alakú tortaforma közepébe alufóliából gyúrhatunk golyót, ami köré rakjuk a tésztát. Így sülés után olyan hatást kelt, mintha fontuk volna.

Ha megformáztuk az egész tésztát ismét fedjük le és hagyjuk 30 percig kelni. Ha letelt az idő, kenjük le tejjel és szórjuk meg fahéjas cukorral.

A sütőt melegítsük elő légkeverésen 170 C fokra, majd mehet is bele a kalács 25-30 percig sülni.

Ha kész hagyjuk teljesen kihűlni, utána vegyük ki a formából.

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

A recept létrejöttét a Globus Magyarország támogatta.