A szezámmagot közepes hőfokon egy serpenyőben megpirítom, vigyázzunk rá, hogy sűrűn keverjük meg, és ne pirítsük túl mert keserű lesz az íze.
Ha megpirítottuk tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
A paprikát tisztítsuk meg, vágjuk ki a magházat és szeljük félbe. A fokhagymát úgy ahogy van vágjuk félbe.
A sütőt melegítsük elő és kevés olivaolajjal meglocsolva tegyük tepsire a paprikákat és a fokhagymát, majd 200 C fokon 15-20 perc alatt süssük meg. Ha kész tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
A szezámmagot tegyük konyhai robotgépbe és addig daráljuk, amíg krémes nem lesz. Ez elég sokáig tart, többször kikapcsoltam a gépet, kanállal átkevertem, majd újra. Ha van otthon tahinink abból 3-4 evőkanállal tegyünk bele, viszont ha nincs így gyorsan készíthetünk magunknak.
Amikor már krémes adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsót, sót, fűszerpaprikát, sült paprikát, a sült fokhagyma egyik felét. Mehet bele a lime, az oliva és a víz is. Majd alaposan krémessé darálom őket.
A leírt hozzávalók 2-4 adagra elegendőek attól függően, hogy főételként vagy nassolnivalóként készítjük el.
A tetejét bármivel díszíthetjük: én egy konzerv vajbabot olivaolajon megpirítottam 2-3 perc alatt, összetörtem pár szem pisztáciát. Vékonyra felszeleteltem egy fej lilahagymát és némi olivabogyó is került rá! Rápakoltam még a grillezett fokhagyma másik felét is!
Mellé saját készítésű olivás bagettet tálaltam, amit a vajbab sütéséből maradt olivaolajon 1-2 perc alatt megpirítottam.
A bagett receptjét itt találod!
A recept létrejöttét a Russell Hobbs Magyarország támogatta!