Hirdetés
Sonkás -Tormás Tojáskrém Foszlós Kalács Tölcsérben recept húsvétra

Sonkás-Tormás Tojáskrém

A sonkát mérjük le majd, ha nagyon sós mossuk át alaposan. Tegyük egy főzőedénybe. Adjuk hozzá a fűszereket és öntsük fel annyi vízzel, amennyi elfedi. 

Tegyük fel főni, közepes hőfokon. Figyeljünk a főzési hőmérsékletre, alacsony hőfokon főzzük, hogy a víz csak gyöngyözzön, ne forrjon. 

A sonkát annyi óráig főzzük, ahány kiló. A recepthez én egy 1,8 kilós sonkát 2 órán át főztem.

Sonkás -Tormás Tojáskrém Foszlós Kalács Tölcsérben recept húsvétra

A tésztához keverjük el a tejben a cukrot, majd miután felolvad, az élesztőt is. Hagyjuk állni nagyjából 10-15 percig. 

Mérjük ki a hozzávalókat és dagasszuk 10 percig. Formázzunk cipót belőle és lefedve kelesszük 60 percen keresztül. 

Ezután osszuk 8 egyenlő részre (kb 110 gramm részenként). Gyúrjuk át a kis gombócokat és lefedve kelesszük újabb 30 percen keresztül.

Nyújtsuk ki kb 40 cm hosszúra, majd tekerjük fel egy alufóliával bevont habtekercs formára. Használhatunk erre a célra papírból formázott tölcsért is amit alufóliával vonunk be. A recept során egy 8 darab 13,3 cm hosszú, az egyik végén 1,9 cm, a szélesebb végén 2,4 cm átmérőjű formát használtam. 

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk még kelni 30 percig. Ezután kenjük le felvert tojással, majd frissen őrölt borssal szórjuk meg. A sütőt melegítsük elő, légkeverésen 170 C fokra és süssük benne a kalácsokat 30 percig.

A sütő aljába helyezzünk el kb 1,5 liter forró vizet, ami gőzölni fogja a tésztát a sütés során. Ha letelt az idő vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt levesszük a formáról.

IMG 9046 masolat

A krémhez tojásokat mossuk meg és forrásban lévő, egyhén sós vízben 10 perc alatt főzzük meg.

Figyeljünk rá, hogy szobahőmérsékletű tojásokat használjunk. Amikor letelt az idő, öntsük le róla a forró vizet, itt-ott törjük meg a héjakat. Engedjük fel hideg vízzel és adjunk hozzá 5-6 jégkockát. Hagyjuk 10-15 percig hűlni, majd távolítsuk el a tojáshéjakat.

A hozzávalókat tegyük egy konyhai darálóba vagy turmixba és pürésítsük, amíg krémes nem lesz. Amikor kész, habzsákba rakom és betöltöm vele a fonott kalács tölcséreket.

 

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

A recept elkészítését a Bosch Home Magyarország

TUTI TIPP

Ha szaftosabban szeretjük a sonkát, hagyjuk kihűlni a vízben. Ha nem, vegyük ki a vízből és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.

Hozzávalók

Hozzávalók a főtt sonkához:

  • sonka
  • 5 babérlevél
  • 2 tk egész bors

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt 
  • 250 ml langyos tej
  • 7 g instant élesztő
  • 50 g vaj
  • 20 g cukor
  • 1 tojás
  • ½ tk só
  • a kenéshez: 1 tojás és frissen őrölt bors

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 tojás
  • 150 g sonka
  • 150 g majonéz
  • 30 g tormakrém
  • 2 szál újhagyma
  • 50 g vaj
  • bors

Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hozzávalók a főtt sonkához:

  • sonka
  • 5 babérlevél
  • 2 tk egész bors

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt 
  • 250 ml langyos tej
  • 7 g instant élesztő
  • 50 g vaj
  • 20 g cukor
  • 1 tojás
  • ½ tk só
  • a kenéshez: 1 tojás és frissen őrölt bors

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 tojás
  • 150 g sonka
  • 150 g majonéz
  • 30 g tormakrém
  • 2 szál újhagyma
  • 50 g vaj
  • bors

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv