Sonkás -Tormás Tojáskrém Foszlós Kalács Tölcsérben recept húsvétra

Sonkás-Tormás Tojáskrém

FOSZLÓS KALÁCS TÖLCSÉRBEN

Főtt sonka

Hozzávalók:

sonka

5 babérlevél

2 tk egész bors

A sonkát mérjük le majd, ha nagyon sós mossuk át alaposan. Tegyük egy főzőedénybe. Adjuk hozzá a fűszereket és öntsük fel annyi vízzel, amennyi elfedi. 

Tegyük fel főni, közepes hőfokon. Figyeljünk a főzési hőmérsékletre, alacsony hőfokon főzzük, hogy a víz csak gyöngyözzön, ne forrjon. 

A sonkát annyi óráig főzzük, ahány kiló. A recepthez én egy 1,8 kilós sonkát 2 órán át főztem. Ha szaftosabban szeretjük a sonkát, hagyjuk kihűlni a vízben. Ha nem, vegyük ki a vízből és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.

Foszlós kalács

Hozzávalók:

500 g liszt 

250 ml langyos tej

7 g instant élesztő

50 g vaj

20 g cukor

1 tojás

½ tk só

Hozzávalók a kenéshez:

1 tojás

frissen őrölt bors

Keverjük el a tejben a cukrot, majd miután felolvad, az élesztőt is. Hagyjuk állni nagyjából 10-15 percig. 

Mérjük ki a hozzávalókat és dagasszuk 10 percig. Formázzunk cipót belőle és lefedve kelesszük 60 percen keresztül. 

Ezután osszuk 8 egyenlő részre (kb 110 gramm részenként). Gyúrjuk át a kis gombócokat és lefedve kelesszük újabb 30 percen keresztül.

Nyújtsuk ki kb 40 cm hosszúra, majd tekerjük fel egy alufóliával bevont habtekercs formára. 

Használhatunk erre a célra papírból formázott tölcsért is amit alufóliával vonunk be. A recept során egy 8 darab 13,3 cm hosszú, az egyik végén 1,9 cm, a szélesebb végén 2,4 cm átmérőjű formát használtam. 

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk még kelni 30 percig. Ezután kenjük le felvert tojással, majd frissen őrölt borssal szórjuk meg. 

A sütőt melegítsük elő, légkeverésen 170 C fokra és süssük benne a kalácsokat 30 percig.

A sütő aljába helyezzünk el kb 1,5 liter forró vizet, ami gőzölni fogja a tésztát a sütés során.

Ha letelt az idő vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt levesszük a formáról.

Sonkás-Tormás Tojáskrém

Hozzávalók:

5 tojás

150 g sonka

150 g majonéz

30 g tormakrém

2 szál újhagyma

50 g vaj

bors

A tojásokat mossuk meg és forrásban lévő, egyhén sós vízben 10 perc alatt főzzük meg.

Figyeljünk rá, hogy szobahőmérsékletű tojásokat használjunk.

Amikor letelt az idő, öntsük le róla a forró vizet, itt-ott törjük meg a héjakat. Engedjük fel hideg vízzel és adjunk hozzá 5-6 jégkockát. Hagyjuk 10-15 percig hűlni, majd távolítsuk el a tojáshéjakat.

A hozzávalókat tegyük egy konyhai darálóba vagy turmixba és pürésítsük, amíg krémes nem lesz.

Amikor kész, habzsákba rakom és betöltöm vele a fonott kalács tölcséreket.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

A recept elkészítését a Bosch Home Magyarország