Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
RÖGÖS TÚRÓS – BARACKOS TEJPITE

Rögös túrós – Barackos Tejpite

A tejpite, vagy ahogy a franciák hívják Clafoutis, egy könnyen elkészíthető desszert, ami nem igényel nagy jártasságot a konyhában, mégis szép és finom desszert, amit öröm fogyasztani.

A franciák eredetileg cseresznyével készítik (Clafoutis aux cerises), azonban nekünk megvan az a szabadságunk, hogy bármilyen gyümölcsöt felhasználjunk hozzá, ezáltal a Clafoutis tökéletes választás a szezonális gyümölcsökkel való sütögetéshez! A téli időszakban pedig cseresznye- vagy meggy befőttet is bátran használhatunk hozzá.

Mire figyeljünk?

Használj hozzá szobahőmérsékletű tojásokat, így a tészta állaga sokkal finomabb lesz amikor elkészül. Ehhez vedd ki a tojásokat a hűtőből nagyjából egy órával a sütés előtt.

Minél zsírosabb tejet használsz, annál krémesebb lesz a Tejpite!

A tejpite, vagy ahogy a franciák hívják Clafoutis.

Így készül az elronthatatlan Clafoutis:

Első lépésként üssük fel a tojásokat, majd kézi habverővel keverjük ki alaposan, ehhez elég 1-2 perc. Ezután adjuk hozzá a vanília kivonatot, a cukrot. Ha eldolgoztuk, adjuk hozzá a lisztet is és keverjük a habverővel addig, amíg a tészta sima, csomómentes nem lesz.

Ezután jöhet a tej. A habverővel folyamatosan keverve adjuk hozzá a tejet. Ezzel lényegében el is készült a tésztánk.

A gyümölcsöket mossuk meg, majd magozzuk ki. Ha őszibarackot használunk hámozzuk meg, a nektarin héjával együtt fel tudjuk használni. Daraboljuk fel a gyümölcsöket, ne apróra, egy-egy kisebb nektarint kb 10 szeletre vágtam.

Ha ezzel megvagyunk már csak össze kell állítanunk a pitét! Előtte azonban melegítsük elő a sütőt, légkeverésen 175 C fokra!
A piteformát kivajazzuk vagy használhatunk benne sütőpapírt is. Érdemes ezt is vajjal vagy elválasztó sütő sprayvel kifújni. A vajazáshoz a legjobb ha egy evőkanál vajat megolvasztunk, majd sütő ecsettel kikenjük. A recept elkészítéséhez egy 25 cm átmérőjű piteformát használtam.

Először egyengessük el a gyümölcsöket a formában, majd jöhet rá a Rögös túró! Ezután öntsük rá a tésztát, ne lepődjünk meg, igen folyékony lesz!

Mehet is a sütőbe 50-55 percre. Amikor elkészül a közepe még kicsit remeg – nem folyik!-, mint egy kocsonya. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezalatt még dermedni fog.

Tálaláshoz megszórhatjuk egy evőkanál porcukorral, majd szeleteljük!

A tejpite, vagy ahogy a franciák hívják Clafoutis recept.

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

A recept elkészítését a Rögös túró támogatta.

Kóstold meg az epres-banános változatot is! Recepthez kattints ide!

TUDTAD?

A hagyományos francia recept szerint a cseresznyés Clafoutis készítésekor nem szabad kimagozni a cseresznyét, hogy még ízletesebb legyen az elkészült sütemény.

Hozzávalók

  • 200 g Rögös túró
  • 300 g őszibarack vagy nektarin
  • 350 ml tej
  • 100 g cukor
  • 100 g finomliszt
  • 4 tojás
  • 1 ek vaníliás cukor
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

  • 200 g Rögös túró
  • 300 g őszibarack vagy nektarin
  • 350 ml tej
  • 100 g cukor
  • 100 g finomliszt
  • 4 tojás
  • 1 ek vaníliás cukor
Hirdetés
Iratkozz fel a Dizájnkonyha hírlevélre!

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv