Emlékszel még a frissen szedett paradicsom ízére, amit gyerekkorodban a nagymamád kertjéből hoztál be? Vagy arra a kenyérre, amit édesanyád sütött, és aminek az illata az egész házat belengte? Ezek az emlékek mélyen gyökereznek bennünk, de a jövőnk múlik azon, hogy meg tudjuk-e őrizni ezeket az élményeket. A válasz a talajban rejlik.
Az étel, amit a tányérunkon látunk, a földből indul
A talaj nemcsak a növények táptalaja, hanem az ízek alapja is. Egy kutatás szerint a regeneratív gazdálkodásból származó paradicsom 40%-kal több antioxidánst tartalmazhat, mint az intenzív gazdálkodásban termesztett. Ez nemcsak táplálóbb, de ízletesebb is, hiszen a gazdagabb talajélet komplexebb ízeket ad.
Még megdöbbentőbb, hogy a globálisan művelt talajok 40%-a már leromlott állapotban van. Ez azt jelenti, hogy ha nem változtatunk, az ételeink ízét és minőségét kockáztatjuk. A regeneratív gazdálkodás célja, hogy helyreállítsa ezt az egyensúlyt, növelve a talaj széntartalmát és
termőképességét.
Mit jelent mindez a konyhánkban?
Az ipari mezőgazdaság intenzív művelési módszerei gyakran kimerítik a talajt, csökkentik a biológiai sokféleséget, és hosszú távon fenntarthatatlanok. Ezzel szemben a regeneratív gazdálkodás a
természet önszabályozó folyamatait erősíti.
Képzelj el egy olyan kenyeret, amelyet regeneratív gazdálkodásból származó búzából sütöttek. A széndús talajból származó gabona nemcsak ízletesebb, de hosszabb eltarthatóságú is, és akár 25%-kal magasabb fehérjetartalommal rendelkezhet. És gondolatban állítsd ezt szembe azzal a nagyon levegős, nagyon halovány színű, sokszor nem laktató pékáruval, amit a boltok polcáról általánosságban leemelhetsz. Ha választhatnál, melyiket tennéd a családod asztalára?
Egy tanulmány kimutatta, hogy az ilyen gazdálkodási módszerek akár 30%-kal csökkenthetik a mezőgazdaság vízfelhasználását. Ez azt jelenti, hogy nemcsak jobb minőségű élelmiszert kapunk, hanem óvjuk a bolygónk legfontosabb erőforrásait is.
Fenntarthatóság a saját konyhádban
A fenntartható élelmiszertermelés nemcsak a gazdák dolga, hanem mindannyiunk felelőssége. Az egészséges talaj alapja a jó minőségű alapanyagoknak, amelyekből finom, tápláló ételek készülhetnek.
A 2025-ös REAG Konferencia a regeneratív gazdálkodás és a gasztronómia kapcsolatát hozza elérhető közelségbe előadásokkal, workshopokkal, kóstoló eseményekkel. Ha úgy érzed, neked is szívügyed a fenntartható családi étkezés, látogass el a konferenciára!
… és kezdődik!
A termelési költségek az egekben, a felvásárlási árak alacsonyak, az időjárás hektikus… Ismerős?
Ha a mezőgazdasági szektorban maradnál – legyél akár gazda, gépgyártó, kereskedő vagy szaktanácsadó –, új megoldásokra lesz szükséged. Ez a konferencia segít megérteni, hogyan alakítható át a hagyományos technológia jövőállóvá. Ha nem érted a miérteket, akkor itt a helyed! Ha érted, akkor is, hogy tovább fejleszd tudásod és hatékonyságod!
Fenntartható gasztronómiai megoldásokat keresel? Itt az alkalom, hogy többet tudj meg a regeneratív gazdálkodás hatásairól, fermentálási technikákról, kovászról és hüvelyesekről – mindarról, ami egy jobb és egészségesebb jövőhöz vezet!
Ez a konferencia rávilágít arra, hogy minden mindennel összefügg: talaj, víz, növények, állatok és az ember – szétválaszthatatlan kapcsolatban állnak. Ahogy egyre inkább eltávolodunk a természettől, úgy nő az ökológiai és egészségügyi problémák száma. A regeneratív szemlélet segít megérteni, miért kell visszatalálnunk az élet alapjaihoz: egészséges talajhoz, élő tájakhoz, és valódi élelemhez. Életünk minősége függ ettől az összefüggő rendszertől – mert csak egyensúlyban lehetünk igazán egészségesek és boldogok.
Mit jelent az, hogy TMG REAG VIII. Talajélet Konferencia és Szakkiállítás?
Ez már a 8. év lesz, hogy a TMG, azaz a Talajmegújító Gazdák Egyesülete megrendezi konferenciáját a regeneratív mezőgazdaság témájában (a REAG az angol ’regeneratív agriculture’, azaz a talajmegújító mezőgazdaság betűszava), és mivel az érdeklődők száma évről évre exponenciálisan nőtt, így gondoltunk egy nagyot, és létrehoztuk az első közép-európai regeneratív konferenciát és szakkiállítást, ami nem csak talajélettel kapcsolatos szakmai, de fenntartható gasztronómiai ismeretek átadását is szolgálja. Ebben a témában Közép-Európában egyedülálló ez a rendezvény.
A rendezvényen izgalmas és színes előadásokat hallhatsz sikeres gyakorló gazdáktól, innovatív kutatóktól, valamint a talajmegújítás szakértőitől, hazai és nemzetközi területekről. Emellett nagyszabású gépkiállítást is szervezünk, ahol a regeneratív mezőgazdasághoz kapcsolódó csúcstechnológiát ismerheted meg. A direktvetés bemutató alkalmával több gyártó is bemutatja gépeit takarónövényes táblán a helyszínen.
A fenntartható gasztronómia iránt érdeklődőket pedig előadásokkal és workshopokkal várjuk fermentálásról, kovászkészítésről, hüvelyesekről – mindenről, ami a környezettudatos étkezést szolgálja.
Mi a rendezvény célja?
A regeneratív mezőgazdaság bemutatásán keresztül utat szeretnénk mutatni a gazdáknak egy fenntartható és jövedelmező mezőgazdaság felé. Hiszen egyesületünk víziója nem más, mint hogy télen-nyáron zöld legyen a Kárpát-medence!
Hisszük, hogy csak egészséges talajban teremhet egészséges élelmiszer. Egyesületünk célja, hogy a Kárpát-medencében szélesítse a fenntartható gasztronómiával kapcsolatos ismereteket, hogy a talaj egészsége mellett a családok egészsége is kiemelt szerepet kapjon.
Szeretnénk megmutatni, hogy szántás nélkül is van élet, de még milyen! Talajművelés nélkül is létezik növénytermesztés, ennek elméleti és gyakorlati elemeit részletesen bemutatjuk. Hiszen sokaknak, igen nagy területeken már életbevágó a kérdés, hogy hogyan tudnak talpon maradni a kedvezőtlen körülmények között. S ugyanígy rengetegen szeretnének tenni azért, hogy egészséges és ezáltal teljes életet élhessenek, aminek elengedhetetlen része a táplálkozási rutin alapvető megreformálása.