Hirdetés
Rákóczi Túrós recept

Rákóczi Túrós

A Rákóczi túrós ínycsiklandó finomság, a magyar konyha egyik nagy büszkesége.

Ebben az egyszerűen elkészíthető desszertben a savanykás túró és az intenzív ízű házi baracklekvár találkozik, hogy együtt alkossanak egy isteni ízorgiát.

Első lépésként készítsük el a tésztát: a lisztet és a porcukrot szitáljuk át, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vajat és morzsoljuk el alaposan. Amikor ezzel megvagyunk, a vanília kivonat és a tojássárgája következik.

Dolgozzuk össze alaposan a tésztát, azonban gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegével ne lágyítsuk a vajat. Légmentesen zárjuk le és tegyük hűtőbe minimum egy órára!

Ha nem gombócot formázol belőle, hanem téglalap formát alakítasz belőle gyorsabban lehűl a tésztád!

Rákóczi Túrós recept

Ezután nyújtsuk ki kb. 5-7 mm vastagságúra téglalap alakban és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Szurkáljuk meg villával, majd mehet is a sütőbe, légkeverésen 170C fokon 12-15 percre.

Amíg a tészta sül, készítsük el a krémet. A túrót villával enyhén törjük össze, nem kell krémesíteni! Először is adjuk hozzá a száraz hozzávalókat: a cukrot, a darát, a citromhéjat. Keverjük el, majd mehet bele a többi alapanyag is. Ha megvagyunk fedjük le és tegyük hűtőbe, amíg felhasználásra kerül.

Ha a tészta megsült vegyük ki és kenjük le baracklekvárral. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd kenjük meg a túrós töltelékkel. Rakjuk vissza a sütőbe légkeverésen 170 C fokra, 15 percre.

Amíg sül készítsük el a tojáshabot. Ehhez a fehérjét kezdjük el robotgéppel kihabosítani. Amikor kezd fehéredni, öntsük hozzá fokozatosan a cukrot. Habosítsuk, amíg tartós habot nem kapunk. Ezt ellenőrizhetjük a habverővel, ha megfordítjuk megáll-e rajta a hab.

Rákóczi Túrós recept

Ha elkészült, töltsük habzsákba és díszítő cső segítségével dekoráljuk a Rákóczink tetejét kedvünk szerint.

A túrós krém kisütése után szintén várjunk kb 15 percet, mielőtt rákenjük a habot.
A sütőt vegyünk lejjebb, légkeverésen 130 C fokra és süssük benne 15 percig.

Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután tudjuk szépen szeletelni.

TUDTAD?

A Rákóczi túrós különleges helyet foglal el a magyar konyha világában, de ne tévesszen meg senkit, nem II. Rákóczi Ferencről kapta a nevét vagy a szabadságharc emlékére kapta azt, hanem a magyar cukrász után, aki kitalálta!

Hozzávalók

42×35 cm-es tepsihez

Hozzávalók a tésztához:

  • 480 g finomliszt
  • 160 g porcukor
  • 320 g vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tk vanília kivonat
  • ½ bio citrom reszelt héja

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1000 g Rögös túró
  • 4 tojássárgája
  • 300 g kristálycukor
  • 100 g búzadara
  • 2 tk vanília kivonat
  • ½ bio citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 4 ek baracklekvár

 

Hozzávalók a habhoz:

  • 6 tojásfehérje
  • 250 g kristálycukor

 

Kenéshez: 4-5 ek baracklekvár

Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

42×35 cm-es tepsihez

Hozzávalók a tésztához:

  • 480 g finomliszt
  • 160 g porcukor
  • 320 g vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tk vanília kivonat
  • ½ bio citrom reszelt héja

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1000 g Rögös túró
  • 4 tojássárgája
  • 300 g kristálycukor
  • 100 g búzadara
  • 2 tk vanília kivonat
  • ½ bio citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 4 ek baracklekvár

 

Hozzávalók a habhoz:

  • 6 tojásfehérje
  • 250 g kristálycukor

 

Kenéshez: 4-5 ek baracklekvár

Hirdetés

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv