Hirdetés
A kedvenc sajttorta receptem, kár lenne kihagyni!

Mogyorós-sós karamellás sajttorta

A kekszet daráljuk le, majd keverjük össze a mézzel és a megolvasztott vajjal. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kész masszát és egyengessük el. A sütéshez egy kb 20 cm átmérőjű formát választottam. A sütőt melegítsük elő 180 C fokra, majd süssük elő benne a tésztát 10 perc alatt. Ha kész vegyük ki, hagyjuk a formában és hűtsük ki. 

 

A hozzávalókat mérjük ki és kézi habverő segítségével keverjük el egyenletesen. A mogyorót daráljuk finomra és adjuk a keverékhez. Ha a tészta kihűlt, öntsük rá a krémet. A sütőt melegítsük elő 150 C fokra. A sütő aljába helyezzünk egy hőálló edényt 1 liter forró vízzel. Ezzel együtt sütjük a sajttortát. A forró víz egyből gőzzel támogatja a torta sülését és nem kell megvárni amíg felforr. (Gőzölős sütő esetén kapcsoljuk be a gőzfunkciót.) A sajttortát süssük 50 percig, ekkor még a közepe mozogni fog. Hagyjuk kihűlni, ne vegyük ki a formából.

A kedvenc sajttorta receptem, kár lenne kihagyni!

A cukrot mérjük ki egy kisebb forraló edénybe és közepes hőfokon melegítsük felolvadások. Ez kicsit hosszabb ideig eltart. Amíg nem kezd el olvadni ne kevergessük, utána viszont segíteni fogja a gyorsabb olvadást. A karamell akkor jó, ha világos, aranybarna színe van.

Ha a cukor felolvad öntsük hozzá a tejszínt. A cukor megkeményedik, de hagyjuk továbbra is közepes hőfokon, szépen lassan vissza fog olvadni. Alkalmanként keverjük meg. 

Ha a cukor újra felolvadt adjuk hozzá a vajat és hagyjuk benne felolvadni. Hozzáadjuk a sót, ízlés szerint, a fél tk sótól már kellemesen sós-édes íze van.

Amikor minden felolvadt és elkevertük tegyük félre és öntsük át egy másik edénybe. Ha esetleg maradt benne pár apróbb cukordarab át lehet szűrni. Ha a tészta kihűlt, adjuk a sós karamellhez az expressz zselatint és keverjük el benne alaposan, majd öntsük a torta tetejére (a tortát hagyjuk a formában). A mézes mogyorót törjük durvára majd szórjuk meg vele a torta tetejét. Fedjük le és hagyjuk egy napot a hűtőben. 

TUTI TIPP

A karamell készítéséhez magas zsírtartalmú tejtermékeket válassz, hogy minél krémesebb végeredményt kapj!

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 175 g zabkeksz
  • 90 g vaj
  • 40 g méz

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g földimogyoró
  • 100 g cukor vagy 25 g 1:4 édesítő
  • 120 g tejföl
  • 200 ml tejszín
  • 2 tojás
  • 30 g keményítő
  • 1 tk vanília kivonat

 

Hozzávalók a sóskaramellhez:

  • 200 g cukor
  • 150 g 7,5%-os sűrített tej
  • 30 g vaj
  • 10 g expressz zselatin
  • ½ tk himalája só
  • 35 g földimogyoró
Hirdetés
Az ország legújabb gasztro- és recept magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
dns központ

Hozzávalók a tésztához:

  • 175 g zabkeksz
  • 90 g vaj
  • 40 g méz

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g földimogyoró
  • 100 g cukor vagy 25 g 1:4 édesítő
  • 120 g tejföl
  • 200 ml tejszín
  • 2 tojás
  • 30 g keményítő
  • 1 tk vanília kivonat

 

Hozzávalók a sóskaramellhez:

  • 200 g cukor
  • 150 g 7,5%-os sűrített tej
  • 30 g vaj
  • 10 g expressz zselatin
  • ½ tk himalája só
  • 35 g földimogyoró
Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv