Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
tojáshéj mire jó

Mi mindenre jó a tojáshéj?

A tojáshéj, amit leggyakrabban egy laza mozdulattal kidobunk a szemétbe, valójában egy csodálatosan sokoldalú anyag, ami számos hasznos célt szolgálhat a mindennapi életünkben.

Sokan úgy gondolják, hogy a tojáshéj egy egyszerű hulladék, pedig valójában egy kincsesbánya lehet számunkra, ha tudjuk, hogyan kell kihasználni annak rendkívüli tulajdonságait. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen sokoldalú módon hasznosíthatjuk a tojáshéjat, és hogyan tehetjük környezetünket és életünket is jobbá vele.

 

Talajfertőtlenítésre

Ha virágot ültetünk, az összetört tojáshéjat dobjuk bele az ültetőedénybe, vagy az ültetőgödörbe – hozzákeverhetjük a cserepes virág földjéhez is. A tojáshéj felszíni talajfertőtlenítésre is alkalmas.

 

Szobanövények földjének fertőtlenítésére

Ha nem szeretnénk a tojáshéjakat növények talajára szórni, áztassuk vízbe a héjakat, hagyjuk órákig ázni, s az így kapott oldattal locsolhatjuk a virágokat.

tojáshéj zero waste

Ültetőedényként

Praktikus ültetőedények palántaneveléshez. A megtisztított tojáshéj alján nyissunk egy kis lyukat, hogy a felesleges víz kifolyhasson, majd töltsük meg földdel! Héjanként 1-2 magot tegyünk bele. Ha a növény elég nagyra nőtt, csak törjük össze a héjat, és máris átültethető vagy kiültethető a szabadba.

 

Csigák ellen

Az összetört tojáshéjjal körbeszórhatjuk a védeni kívánt növényeket, és így távol tarthatjuk a mohó csigákat.

 

Súrolószerként

A tojáshéj remek súroló! Ha apróra törjük, segít a felületek tisztításában. Érzékeny anyagok tisztításához – például teflon – ne használjuk!
Könnyen megtisztíthatjuk a szűk szájú flakont, palackot, ha apróra tört tojáshéjat szórunk bele, majd néhány csepp mosogatószert és egy kis vizet öntünk rá, és alaposan összerázzuk. A héjak segítenek eltávolítani a flakon faláról a lerakódásokat.

tojás héj mire jó?

Kálciumpótlásként, táplálékkiegészítőnek

Az alaposan átmosott, majd megszárított héjakat őröljük porrá, majd tegyünk belőle joghurtba, turmixba, gyümölcslébe stb. Házi kedvenceink ételébe is keverhetjük, tollas barátaink is meghálálják.

 

Komposztálható

Ha pedig a fentiek közül egyik megoldás sem szimpatikus, nyugodtan dobjuk a komposzthalomra. Ha nem szeretnénk, hogy kóbor állatok széthurcolják, törjük apró darabokra.

 

 

További érdekes tartalmakért látogassatok el az eletszepitok.hu oldalra!

Szerző: életszépítők.hu

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv