A sajttorta egy igazán sokoldalú és praktikus desszert, amely szinte bármilyen alkalomra tökéletes választás. Az egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen elkészíthető, mégis mindig lenyűgöző, mintha egy profi cukrásztól rendeltük volna. Ráadásul rengeteg módon variálható, így minden évszakban és ünnepi időszakban megtalálhatjuk a hozzá illő ízesítést!
Egy alaprecepttel szinte végtelen számú variációt készíthetünk, így soha nem válik unalmassá.
Gyümölcsös: Eper, málna, áfonya vagy akár egzotikus gyümölcsök, mint a mangó és a passiógyümölcs.
Csokoládés: Étcsokoládé, tejcsokoládé vagy fehér csoki felhasználásával készített változatok.
Karamellás vagy sós karamellás: Gazdag, krémes ízvilág a karamell és a krémsajt párosításával.
Fűszeres: Fahéjjal, szerecsendióval vagy akár gyömbérrel megbolondítva, különösen az ünnepi szezonban.
Alkoholos: Baileys, rum, likőrök vagy bor hozzáadásával elegánsabb desszert készíthető.
Diós vagy magvas: Mandula, dió vagy pisztácia réteggel vagy ízesítéssel.
Próbáld ki a többi sajttorta receptünket is! Kattints ide!
Így készítsd el a Mézeskalácsos sajttorta receptet!
Az ünnepek közeledtével a Mézeskalácsos sajttorta az egyik legjobb választás! Könnyen elkészíthető, ráadásul a karácsony minden ízét és illatát egyesíti egy krémes, lágy desszertben. Az alapját ropogós, fahéjas kekszréteg adja, a krémet pedig a selymes krémsajt és az ünnepi fűszerek, mint a fahéj, gyömbér és szegfűszeg teszik igazán különlegessé. Lássunk is neki!
Első lépésként daráljuk le a vajas kekszet egy konyhai robotgép segítségével, vagy ha ez nincs kéznél, egy zacskóban összetörhetjük sodrófával is. Olvasszuk fel a vajat, majd keverjük el alaposan a darált keksszel és az őrölt fahéjjal, hogy egységes, morzsás állagú masszát kapjunk.
Egy kapcsos tortaformába (20-22 cm átmérőjű) nyomkodjuk bele egyenletesen a kekszes alapot. Ebben segítségünkre lehet egy egyenes talpú pohár. A sütőt melegítsük elő légkeverésen, 160 C fokra, majd süssük benne a kekszes alapot 10 percig. Ha kész vegyük ki és készítsük el a sajttorta krémet, amíg hűl.
Az Ízmester Mézeskalács fűszerkeveréke bármelyik karácsonyi süteményt igazán különlegessé varázsolja. Tökéletes választás mézeskalácshoz, muffinokhoz, tortákhoz! Egy csipet ebből a fűszerkeverékből, és máris ünnepi hangulatban érezhetjük magunkat! A hűvös napokon pedig érdemes kipróbálni teában, kávéban, kakaóban vagy forró csokiban is!
Egy nagy keverőtálban gépi vagy kézi habverővel simára keverjük a mascarponét, a kristálycukrot, a mézet, a tojásokat, a tejszínt és a mézeskalács fűszerkeveréket.
A tortaformában lévő kekszes alapra öntsük rá a krémet. Tegyünk a sütő aljába fél liter forró vizet egy hőálló tálba. Ebben a gőzben fogjuk sütni a sajttortát. Légkeverésen 160°C-ra előmelegített sütőben süssük körülbelül 60 percig, amíg a krém közepe még kissé remegős marad. Amikor elkészült, kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a tortát lassan kihűlni a sütőben.
A ganache elkészítéséhez törjük kisebb darabokra a fehér csokoládét, majd tegyük egy hőálló tálba. Melegítsük fel a habtejszínt forráspontig (de ne forraljuk!), és öntsük a csokoládéra. Várjunk egy percet, majd keverjük simára. Öntsük a sajttorta tetejére és simítsuk el.
Tegyük vissza a hűtőbe 4-5 órára, hogy a ganache és a sajttorta is megszilárduljon. Ezután vegyük le a tortaforma oldalát, szeleteljük fel, és tálaljuk. A krémes mascarpone, a fűszeres mézeskalács íz és a lágy fehércsokoládé ganache harmóniája garantáltan elvarázsol mindenkit!
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!