Nincs karácsony mézeskalács nélkül, itt a recept!

Mézeskalács

Hozzávalók:

500 g liszt

2 tojássárgája

1 egész tojás

100 g vaj

250 g méz

100 g porcukor

6 g sütőpor

5 g fahéj

2 g szegfűszeg

2 g szerecsendió

Egy tálba kimérem a száraz hozzávalókat, a lisztet, a fűszereket és a sütőport, majd az egészet alaposan elkeverem egymással.

A mézet, a vajat és a porcukrot egy forraló edénybe teszem, majd magasabb hőfokon, folyamatos kevergetés mellett addig melegítem, amíg a cukor és a vaj el nem olvad. Ezután öntsük ki egy laposabb tálba és mehet a hűtőbe. Nagyjából 1 óra alatt szépen ki is hűl.

Amikor ez megvan, dagasztógépbe teszem a lisztes és a mézes keveréket, hozzáadok 2 tojássárgáját és 1 egész tojást, majd körülbelül 8-10 percig dagasztom. Ezt a részt megcsinálhatjuk kézzel is, gyúrjuk össze, majd amikor a tészta összeállt formázzunk cipót belőle és mehet a hűtőbe. 

Pihentessük legalább egy órát, de akár egy egész éjszakára vagy napra is a hűtőben hagyhatjuk.

A tésztát nyújtáskor négy részre osztottam, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Nyújtás közben lisztezzük. Szaggassuk ki, majd mehet is a sütőpapírral bélelt tepsibe. A kiszaggatott tészta formák között nem kell nagy helyet hagyni, mert nem fog terülni sütés közben.

A sütőt előmelegítem, majd 170 C fokon 7-8 percig sütöm. Érdemes az első tepsinél figyelni 5 perc után, mert sütőnként eltérő lehet az idő.

Ezután hűtőrácsra teszem és hagyom kihűlni!

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

Mézeskalács nélkül nincs karácsony!