A mézeskalács egy tradicionális édesség, aminek az elkészítése különösen a karácsonyi időszakhoz kötődik. Alapvetően mézből, lisztből, fűszerekből (például fahéjból, szegfűszegből és gyömbérből) készül, gyakran formákra szaggatják és színes cukormázzal díszítik.
A mézeskalács eredete az ókori civilizációkig nyúlik vissza, ahol a mézet már előszeretettel használták különféle édességekhez. Az első írásos említések a középkorból származnak, ahol a szerzetesek készítettek fűszeres süteményeket mézzel. Európában különösen a német területeken vált népszerűvé, például Nürnberg híres volt mézeskalácsáról. Az elbeszélések szerint a mézeskalács-figurák először királyoknak és nemeseknek készültek, majd később váltak a népi kultúra részévé.
A mézeskalács alapvető összetevői:
Méz: természetes édesítőszer, amely kellemes ízt ad és segít az állag kialakításában.
Liszt: általában búzalisztet használnak, de léteznek gluténmentes változatok is.
Fűszerek: gyömbér, fahéj, szegfűszeg és néha szerecsendió, amelyek különleges aromát adnak neki.
Tojás: segít az összetevők összetartásában, és puhaságot ad a tésztának.
Sütőpor: segít a tészta megemelkedésében.
A mézeskalács az ünnepek egyik legjellegzetesebb édessége lett, amihez számos családi hagyomány és recept kapcsolódik.
Nézd meg karácsonyi receptjeinket! Kattints ide!
Így készítsd el a Mézeskalács golyó receptet!
Először is előkészítünk egy nagy keverőtálat, és kimérjük a hozzávalókat. A kekszet daráljuk le, ha nem darált kekszet vásároltunk.
A darált kekszet, porcukrot, kakaóport és mézeskalács fűszerkeveréket a tálba tesszük, majd alaposan összekeverjük, hogy a száraz hozzávalókat egyenletesen eloszlassuk.
Ezután megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a keverékhez a mézzel és a rummal együtt. Hozzáöntjük a tejet is, és elkezdjük összedolgozni a masszát, míg jól formázható állagot nem kapunk. Ha úgy látjuk, hogy túl száraz, egy kevés tejet még adhatunk hozzá, de óvatosan, hogy a massza ne legyen túl lágy.
Az Ízmester Mézeskalács fűszerkeveréke különlegessé varázsol minden karácsonyi süteményt.
Tökéletes mézeskalácshoz, muffinokhoz, tortákhoz, de feldobja a zabkását, joghurtot vagy növényi tejet is. Egy csipetnyi ebből a keverékből reggelire vagy desszertre, és máris ünnepi hangulatba kerülünk! Hűvös napokon próbáld ki teában, kávéban, kakaóban vagy forró csokiban is!
Amikor a tészta állaga megfelelő, nedves kézzel diónyi méretű golyókat formázunk belőle, és ezt addig folytatjuk, míg az egész masszából kis golyók nem készülnek. Egy kisebb tálba öntsük a külső réteghez szükséges darált kekszet, majd minden golyót megforgatunk ebben a keverékben.
Végül a kész golyókat egy tálcára vagy tányérra helyezzük, és hűtőszekrényben legalább 1-2 órán át pihentetjük – ha nincs rá idő, azonnal is fogyasztható -, hogy az ízek összeérjenek és a golyók megszilárduljanak. Az így elkészült Mézeskalács golyókat tálalhatjuk önmagukban is, vagy díszíthetjük őket egy kevés porcukorral vagy olvasztott csokoládéval.
Ideális desszert az ünnepekre, vagy bármikor, amikor egy kis édes finomságra vágyunk!
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Dizájnkonyha | Takács Kriszti (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés