Aki tudja mi az a Panna Cotta, biztosan tudja azt is, hogy egy ízig-vérig olasz desszertről van szó. Telített ízekkel, lágy és könnyű tejszínnel, gyümölcs szósszal a tetején.
Hozzávalók a panna cottához:
100 ml hideg víz
8 g lapzselatin (4 lap)
400 ml habtejszín
80 g cukor
1 ek vanília kivonat
Hozzávalók a meggyszószhoz:
1 üveg Globus Magozott Meggy
70 g cukor
1 tk őrölt fahéj vagy 1 rúd fahéj
1 tk citromlé
1 tk zselatinpor vagy dzsemfix
A panna cottához a hideg vízbe áztassuk be a zselatin lapokat és tegyük félre 10-15 percre. Egy főzőedénybe mérjük ki a habtejszínt, a cukrot és a vanília kivonatot és tegyük fel főzni közepes hőfokon. Nagyjából 70 C fokra kell felhevíteni, vagyis figyeljünk rá, hogy ne forraljuk fel. Pontosabb ha használunk hozzá maghőmérőt.
Ha elértük a kívánt hőfokot húzzuk le a főzőlapról. A zselatinból nyomkodjuk ki a vizet és adjuk a meleg tejszínes keverékhez. Keverjük addig, amíg fel nem olvad benne. (Az áztató vizet ne adjuk hozzá!)
A meggyszószhoz a meggyet szűrjük le, hagyjuk pár percig lecsöpögni. A levét ne dobjuk ki, kevés szódával nagyon finom üdítő lesz belőle!
Tegyük turmixba és turmixoljuk le. Egy kisebb főzőedénybe öntsük át, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a fahéjat, majd főzzük közepes lángon, amikor felforr főzzük még 5-8 percig, majd tegyük félre. Adjunk hozzá egy teáskanál zselatint vagy dzsemfixet, keverjük el benne, majd hagyjuk hűlni. Ha fahéj rudat használtunk, azt távolítsuk el.
Összeállítás:
A fent leírt mennyiséggel 3 db 200 ml űrtartalmú poharat tudunk megtölteni.
Ehhez készítsük elő a poharakat, majd öblítsük ki vízzel.
Ezután töltsük bele a panna cottát, majd rakjuk hűtőbe körülbelül egy órára. Ezután már annyira megszilárdul, hogy a kihűlt szószt rá tudjuk helyezni. Ha ez megvan, rakjuk hűtőbe további 5 órára, hagyhatjuk egy napot is állni. A tetejét mentával díszítettem.
Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a Globus Magyarország támogatta.
