Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Milyen koffeintről pörögsz fel a legjobban?

Koffein: mivel érdemes felpörgetned magad?

Vannak azok a reggelek, tudod, amikor úgy kelsz fel, mint egy kínai thai boxoló, aki most van túl egy tétmeccsen, és semmi nem tud felébreszteni.

Nekem ilyenkor sokszor a Harcosok Klubjának egyik jelenete ugrik be, amikor Edward Norton, aki insomniával küzd azt ecseteli, hogy mennyire fingja sincs arról, hogy amit lát az vajon álom vagy valóság.

Na, ilyenkor jön jól egy lórúgásnyi… kávé? Matcha tea? Zöld tea? Megnéztük, hogy miben van a legtöbb koffein, amivel felpörgetheted magad az ilyen álmos, bágyadt reggeleken.

Mielőtt azonban megnéznénk a versenyzőinket, öntsük tiszta kávét a pohárba: vajon mennyi koffein az, ami naponta egy felnőtt számára egészséges és mi az, ami már túl sok?

 

Milyen koffeintről pörögsz fel a legjobban?

 

Mennyi koffeint érdemes fogyasztani naponta?

A Mayo Clinic szerint az egészséges felnőttek számára napi 400 milligramm koffein bevitele biztonságosnak mondható. Ez nagyjából annyi koffeint jelent, amennyi négy csésze kávéban, 10 doboz kólában vagy két doboz energiaitalban található.

A koffein tolerancia azonban egyénenként változhat. Van, aki már kevesebbtől (2-300 mg) idegesebb, feszültebb lesz, valakit pedig 400 mg hoz vissza erre a földi síkra. Tudnod kell tehát, hogy mekkora az a mennyiség, ami a szervezet számára jólesik.

Ha erős szívdobogás-érzésed, fejfájásod lesz a kávé fogyasztását követően, akkor mindenképp csökkentsd az adagot, mielőtt még nagyobb baj lenne.

Most hogy ezt megbeszéltük, nézzük meg az első koffeines versenyzőnket, a jó öreg kávét.

 

Melyik kávéban van a legtöbb koffein?

Az agyunk valamiért azt hiszi, hogy az erősebb kávé jobban élénkít, mert több koffeint tartalmaz, ez azonban nem igaz: a kávé erősségét sokkal inkább a savak, mintsem a koffein határozza meg.

Ha fajtáját vesszük figyelembe, akkor az arabica kávé 12, míg a robusta kávé 22 mg kávét tartalmaz grammonként.

  • Egy csésze (235 ml) fekete kávé 95 mg koffeint tartalmaz
  • Egy adag (30 ml) eszpresszó koffeintartalma 63 mg
  • Egy adag (235 ml) cappuccino 63 mg koffeint tartalmaz
  • Egy adag (235 ml) latte szintén 63 mg koffeint tartalmaz
  • A hidegen főzött kávé csészéje (235 ml) pedig mintegy 120 mg-ot.

Ezek a számok persze csupán iránymutatóak, nincsenek kőbe vésve. A kávé koffeintartalma ugyanis nagyban függ attól, hogy mennyi ideig főzöd, milyen kávéfőzővel. Alapvetően elmondható, hogy minél tovább főzöd a kávét, annál több koffeint tartalmaz majd, viszont ilyenkor a savak is erőteljesebben jelen vannak, ezért érződik “erősebbnek”, markánsabbnak.

Tipp: arról, hogyan tudod a legjobban elkészíteni a kávét, ide kattintva olvashatsz bővebben.

 

Melyik kávéban van a legtöbb koffein?

 

Matcha, fekete tea, zöld tea

Érdekes, hogy az emberek egyik része azért iszik zöld teát, mert azt hiszi, magasabb a koffeintartalma mint a kávénak, a másik része pedig azért, mert azt hiszi, nincs benne koffein. Pedig az igazság a kettő között van (nem, nem odaát). Egy csésze zöld tea ugyanis nagyjából 34-40 mg koffeint tartalmaz, ami azonban lassabban szívódik fel, mint a kávéban lévő stimuláns.

Főképp azért, mert úgynevezett L-theanine-t tartalmaz, ami nyugtató hatással bír.

Egy csésze matcha teában még ennél is kevesebb, 35 mg koffein található, ami szintén lassabban szívódik fel.

A fekete teában kábé 40-45 mg koffein található, viszont érdekes tény, hogy az úgynevezett vad Pu’erh tea koffeintartalma már vetekszik az erősebb kávékéval: 100-140 mg koffeint tartalmaz egy csésze.

 

Matcha tea koffeintartalma

 

Energiaitalok

Az energiaital márkájától függ, hogy mennyi koffein található benne. A Burn koffeintartalma például 32 mg / 100 ml, vagyis egy 2,5 decis kiszerelésben 80 mg koffein található (mint egy gyengébb kávéban).

A Red Bullban 30 mg / 100 ml, a Hellben pedig szintén 32 mg, a Bombában viszont mindössze 15 ml.

 

Energiaitalok koffeintartalma

 

A különbségek és a nyertes

A kávéban és az energiaitalokban található koffein azonnal felpörget, majd miután kifejtette a hatását, a szervezet energiaszintje jobb esetben visszaáll a normál kerékvágásba, rosszabb esetben pedig a mélybe zuhan.

Ezzel szemben a teákban a katekineknek és az L-theanine-nek köszönhetően sokkal lassabban szívódik fel kevesebb koffeint, így két csésze kvázi egész nap kitart. A kérdés az, hogy mennyire elég a bennük található csekély koffein a szervezetednek.

Ha szigorúan a hazai kereteket nézzük, akkor a nyertes ilyen szempontból még mindig a jó öreg kávé, abból is a robusta, hidegen főzve. Nem túlságosan finom, de cserébe ad egy lórúgásnyi energiát.

 

Szerző: Horváth Tomi

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv