Otthoni lekvárkészítés során te magad választhatod ki a legfrissebb gyümölcsöket, így biztos lehetsz benne, hogy a végeredmény ízletes és kiváló minőségű lesz.
A házilag készülített lekvárokban nincs szükség mesterséges tartósítószerekre vagy adalékanyagokra, így egészségesebb alternatívát kínálnak a boltban vásárolt változatokhoz képest.
Otthon ráadásul kísérletezhetsz különböző gyümölcsök kombinálásával, fűszerekkel, mint például vanília, fahéj vagy akár gyógynövények hozzáadásával. Így teljesen egyedi, személyre szabott lekvárokat készíthetsz.
Ha szezonális gyümölcsöket használsz, vagy saját kertedben termesztesz gyümölcsöt, az otthoni lekvárfőzés olcsóbb lehet, mint a bolti lekvárok megvásárlása.
Így készítsd el a karamellás almalekvárt!
Egy tál vízbe csavarjuk ki egy citrom levét. Hámozzuk meg az almákat és távolítsuk el a magházat. Majd a meghámozott cikkeket tegyük a citromos vízbe, elkerülve a szeletek megbarnulását.
A cikkeket kockázzuk apróra, a vizet szűrjük le. Adjunk az almához pektint, cukrot és vaníliát, valamint egy kevés vizet. Keverjük el és tegyük fel főni közepes hőfokon, egy órára.
Mikor az idő már majdnem letelt, készítsük el a karamellt. A cukrot tegyük fel a vízzel melegedni közepes hőfokon. Ne kevergessük. Amikor már aranybarna, szűrjünk le kb 100 ml folyadékot az almaból. Öntsük a karamellhez és melegítsük tovább addig, amíg vissza nem olvad.
Folyamatos keverés mellett öntsük a karamellt az almához, majd főzzük további 30 percig. Ha kész tegyük üvegekbe. Zárjuk le alaposan majd fordítsuk fel és hagyjuk 15 percig állni. Ezután fordítsuk vissza és hagyjuk a konyhapulton kihűlni.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!