A tiramisu az egyik legismertebb olasz desszert, amely világszerte hatalmas népszerűségnek örvend.
A tiramisu Olaszországból származik, pontosabban Veneto tartományból. Az elnevezés az olasz „tira mi sù” (szó szerint: „húzz fel”) kifejezésből ered, amely a desszert energizáló hatására utal, köszönhetően a benne lévő kávénak és cukornak.
Bár pontos eredete vitatott, a legtöbb forrás szerint a tiramisu a 20. század közepén jelent meg, és Treviso városához kötik. Az első dokumentált recept az 1960-as évekre vezethető vissza, és azóta rengeteg változáson ment keresztül.
Hagyományos tiramisu összetevők
A klasszikus tiramisu az alábbi hozzávalókból készül:
Savoiardi (baba) keksz: A rétegezés alapja.
Próbáld ki Házi babapiskóta receptünket! Kattints ide!
Kávé: A kekszeket eszpresszóval áztatják.
Mascarpone sajt: A krémesség kulcsa.
Tojás: Hagyományosan nyers tojássárgájából és tojásfehérjéből készül a krém.
Cukor: Az édesség érdekében.
Kakaópor: A desszert tetejére hintik.
Marsala bor vagy rum: Opcionális, az ízek gazdagítására.
A tiramisu népszerűsége több egyszerű, mégis erőteljes tényezőben rejlik. Az egyik legfontosabb az ízvilága, amely a krémes mascarpone, az intenzív kávé és a kesernyés kakaó tökéletes harmóniájával hódít. Ez a különleges kombináció egyszerre egyszerű és kifinomult, ami széles közönség számára teszi vonzóvá.
Emellett az elkészítése is rendkívül könnyű: sütés nélkül is lenyűgöző desszert készíthető, ami különösen vonzó azok számára, akik gyors, mégis látványos édességre vágynak.
A tiramisu rugalmassága szintén hozzájárul a sikeréhez, hiszen az alaprecept könnyen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízléséhez leginkább passzoló változatot. Az olasz gasztronómia világszerte növekvő népszerűségével pedig a tiramisu is elterjedt, és mára szinte mindenhol az olasz vendégszeretet szimbólumává vált.
Próbáld ki Citromos tiramisu receptünket is! Kattints ide a receptért!
Így készítsd el a Karácsonyi tiramisu receptet!
Először is kezdjük a narancsos krém elkészítésével, amely különleges, fűszeres ízt ad a karácsonyi tiramisunknak.
A narancsokat hámozzuk meg, a héját apróra kockázzuk fel. Adjuk hozzá a kristálycukorhoz. Keverjük el és hagyjuk állni, amíg kicsavarjuk a narancsok levét. Mielőtt felhasználnánk 2 evőkanállal tegyünk félre belőle.
Egy kisebb főzőedénybe üssük fel a tojásokat és habosítsuk fel. Adjuk hozzá a frissen facsart narancslevet, a mézeskalács fűszerkeveréket és a cukrot. Lassú tűzön melegítve addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Ha szeretnénk csempészhetünk bele a fűszeres szörpből is. Ebben az esetben adjunk hozzá 50 ml mennyiséget. Amikor elértük a kívánt állagot, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a vajat, amíg selymes, homogén textúrát nem kapunk. Hagyjuk kihűlni.
Folytassuk a mascarponés krémmel, amely a tiramisunk krémes alapját adja. Egy nagy tálba tesszük a mascarponét, hozzáadjuk a kihűlt narancsos krém felét, és habverővel elkeverjük.
A tejszínt külön tálban kemény habbá verjük, majd spatulával vagy fakanállal apránként a mascarponéhoz forgatjuk, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot.
A Spájz Téli fűszeres szörp sokoldalú hozzávaló, ami forró italként, hűsítő szódavízzel, vagy akár szívet melengető teákhoz is tökéletesen illik. Emellett remekül feldobja a rum alapú koktélokat és a különféle desszerteket is. Fedezd fel a mézeskalácsot idéző varázslatos illatot és ízvilágot, ami minden kortyban ott rejlik!
-ízvilága: narancs, gyömbér, citrom, szegfűszeg, fahéj-
A szörp 2023-ban rangos elismerésben részesült a világ egyik legnevesebb gasztronómiai megmérettetésén, a Great Taste Awards-on. Kóstold meg te is, és éld át te is ezt az ünnepi ízélményt!
Az összeállításhoz először elkészítjük a piskóták áztatásához szükséges szirupot. A téli fűszeres szörpöt egy mély tányérba öntjük, hozzáadjuk a rumot, és alaposan elkeverjük. Egyenként megmártjuk benne a babapiskótákat, ügyelve arra, hogy ne ázzanak szét.
Egy kb 20×30 cm méretű sütőforma aljára egy réteg áztatott piskótát helyezünk. Erre egyenletesen eloszlatjuk a mascarpone krém egyharmadát. Folytatjuk az építkezést: újabb réteg áztatott piskótát teszünk a tetejére, majd rá a mascarpone krém egyharmadát, újabb réteg áztatott piskótát teszünk rá és mascarpone krémmel zárjuk.
A tetejére kenjük el a maradék narancsos krémet. Egy serpenyőben pirítsuk meg a mandulát, majd keverjük el a korábban félrerakott narancsos cukorral. Ezzel díszítsük a tiramisu tetejét.
A tiramisut tegyük legalább 4-5 órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a krémek megszilárduljanak. Tálalás előtt megszórhatjuk egy kevés kakaóporral vagy reszelt narancshéjjal is, hogy még ünnepibbé varázsoljuk. Ez a fűszeres, narancsos ízvilágú karácsonyi tiramisu garantáltan mindenkit elvarázsol az asztalnál!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A recept létrejöttét a SPÁJZ SZÖRP támogatta.