A házi gumicukor készítése szórakoztató és kreatív módja annak, hogy egészségesebb, természetesebb alternatívát kínáljunk a bolti változatokkal szemben.
Friss gyümölcslevekkel, fűszerekkel és egyszerű hozzávalókkal dolgozva nemcsak az ízeket alakíthatjuk a saját ízlésünkhöz, hanem garantálhatjuk, hogy a finomságok mentesek a mesterséges adalékanyagoktól.
Az eredmény egyedi ízvilágú, szemet gyönyörködtető édesség, amely tökéletes ajándék vagy nassolnivaló lehet.
Így készítsd el a karácsonyi gumicukor receptet!
A narancsokat félbevágjuk, majd kifacsarjuk a levüket. A frissen facsart narancslé körülbelül 250 ml lesz a 2,5 db narancsból, de ha szükséges, egészítsük ki vízzel, hogy meglegyen a megfelelő mennyiség. Szűrjük át a levet, hogy eltávolítsuk a rostokat és magokat, majd öntsük egy kisebb lábasba. Adjuk hozzá a fűszereket és hagyjuk állni 2-3 órát.
Helyezzük a főzőedényt közepes lángra, adjuk hozzá a kristálycukrot. Melegítsük a keveréket, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ha megvan, vegyük le és szűrjük le a narancslét, távolítsuk el a fűszereket.
Amíg a narancslé még meleg, keverjük hozzá az őrölt zselatint. Ha lapzselatint használunk, csavarjuk ki belőle a vizet és adjuk a meleg narancsléhez. Fontos, hogy folyamatosan keverjük, hogy a zselatin csomómentesen oldódjon fel a folyadékban. (Ha lapzselatint használunk, abból 18 darabra lesz szükség. Használat előtt áztassuk 10-15 percre hideg vízbe.)
Amikor a zselatin teljesen feloldódott, öntsük a keveréket szilikon bonbonformákba vagy egy kisebb, sütőpapírral kibélelt tálcába. Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni 10-15 percig, majd helyezzük a formákat a hűtőbe legalább 2-3 órára, amíg a gumicukrok teljesen megdermednek.
Amikor a gumicukrok megdermedtek, óvatosan nyomjuk ki őket a formákból, vagy vágjuk fel a tálcán megdermedt masszát kis kockákra. Az elkészült gumicukrot légmentesen záródó dobozban tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el.
Az ünnepi fűszerek és a narancs frissessége tökéletes harmóniában adja vissza a karácsony ízeit – igazi különlegesség minden édesszájú számára!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el lépésről-lépésre, nézd meg ezt a videót!