Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Inkontinencia kezelése: mit tehetünk a gátizomtorna mellett?

Inkontinencia kezelése: mit tehetünk a gátizomtorna mellett?

Az inkontinencia világszerte több millió embert érint, különösen nőket. A vizeletvesztés gyakoriságának aránya: női-férfi arány 85-15%, a kor előrehaladtával a gyakoriság pedig növekszik.

 

Alapvetően 3 csoportra osztható a megjelenési formája:

“urge” / késztetéses inkontinencia: erős, nem elnyomható vizelési inger, fizikai aktivitás, hasi nyomásfokozódás nélkül, jó záróizom-funkció mellett, hirtelen fellépő, heves és nehezen elnyomható vizelési ingerrel jár;

stressz / terheléses inkontinencia: vizelet szivárgással jár a köhögés, tüsszentés, fizikai erőfeszítés, csökkent záróizom-működés mellett;

mix / kevert inkontinencia: késztetéses és terheléses inkontinencia tünetei együtt jelentkeznek;

 

További speciális csoportok:

reflex inkontinencia: neurogén betegség, inger nélkül bekövetkező akaratlan vizeletvesztés, melyet a hólyagizom összehúzódása vált ki;

túlfolyásos inkontinencia: telt hólyag mellett jelentkező vizeletcsepegés, mely alsó húgyúti szűkületek/elzáródások következtében alakul ki.

 

A gátizomtorna, vagy Kegel-gyakorlatok hatékony kezelési mód, de nem mindig elegendő önmagában. A biofeedback technika segíthet a medencefenék izmainak kontrollálásában, míg a jóga, pilates és Thai Chi kiegészítő mozgásformák javíthatják az eredményeket. A vezetett terápia hatékonyabb lehet az életminőség és az izomfunkció javításában. Manuálterápia segíthet a gátolt izmok felszabadításában és az alapvető problémák kezelésében.

Az inkontinencia konzervatív kezelései között szerepelnek a viselkedésterápia, az elektrostimuláció, a gyógyszeres kezelések és a segédeszközök használata. A sebészeti beavatkozásokat csak akkor javasolják, ha a konzervatív módszerek nem hatékonyak.

Fontos, hogy az inkontinenciával küzdők kérjenek szakmai segítséget, mivel ez a probléma jelentősen befolyásolja az életminőséget, és számos kezelési mód áll rendelkezésre.

A Kegel-gyakorlatok Dr. Arnold Kegel nevéhez fűződnek, aki a 1940-es években fejlesztette ki ezeket a gátizom összehúzások és elernyesztések sorozatát. A rendszeres gyakorlatok elősegítik a húgycső körüli izmok rugalmasítását és erősítését. A gátizomtorna alapgyakorlatai közé tartozik az egyszeri összehúzás és elengedés, a kétütemű összehúzás és elengedés, az izometriás aktiválás és a gyors összehúzások ismétlése.

Az inkontinencia konzervatív kezelései

A biofeedback technika segít a pácienseknek megtanulni, hogyan kontrollálják testük fiziológiai folyamatait, például az izomaktivitást. Az érzékelők rögzítik az izomaktivitást, majd visszajelzést adnak a páciensnek, amely segít a megfelelő technika elsajátításában. A medencefenék izomzatának edzése a rehabilitáció része, amihez hozzátartozik a törzsizmok aktiválása is.

Az inkontinencia konzervatív kezelései közé tartozik a viselkedésterápia, a medencefenéki izomzat rehabilitációja, az elektrostimuláció, a gyógyszeres kezelések és a segédeszközök használata. A Kegel-gyakorlatok mellett a jóga, pilates és Thai Chi is segíthet a vizelettartási képesség javításában. A vezetett terápia hatékonyabb lehet, mint az önálló gyakorlás.

A manuálterápia a fizikoterápia része, amely kézzel végzett technikák segítségével javítja az izmok és ízületek működését. Az inkontinencia kezelésében különösen fontos a medencefenék izmainak és kötőszöveteinek kezelése, mivel ezek az izmok felelősek a vizelet visszatartásáért.

 

A manuálterápiás technikák közé tartoznak:

Izomfeszülés csökkentése: A medencefenék izmainak masszírozása és nyújtása, ami segít csökkenteni a feszültséget és javítja a vérkeringést.

Triggerpont terápia: A fájdalmas izomcsomók kezelése, amelyek gyakran akadályozzák a megfelelő izomműködést.

Myofascialis felszabadítás: A fascia, vagyis a kötőszövet fellazítása, ami javítja az izmok mozgékonyságát és csökkenti a fájdalmat.

Mobilizációs technikák: Az ízületek és a környező szövetek mozgástartományának növelése, ami segíti az izmok megfelelő működését.

 

A manuálterápia célja, hogy helyreállítsa az izmok és ízületek egyensúlyát, csökkentse a fájdalmat és javítsa az izomkontrollt. Az inkontinencia kezelése során a manuálterápiát gyakran kombinálják más konzervatív kezelésekkel, mint a gátizomtorna, a biofeedback és a viselkedésterápia, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el.

Ez a megközelítés nem csak az izomgyengeség kezelésére összpontosít, hanem a gátlások feltárására és kezelésére is, amelyek az inkontinenciát súlyosbíthatják. Az átfogó terápiás terv részeként a manuálterápia segíthet a pácienseknek visszanyerni az irányítást a medencefenék izmai felett és javítani az életminőségüket.

Az inkontinencia kezelése tehát sokrétű, és nem korlátozódik csupán a gátizomtorna gyakorlására. A különböző terápiás módszerek kombinálása és a szakmai segítség igénybevétele növelheti a kezelés hatékonyságát és javíthatja az életminőséget.

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv