Cukormentes Ikea torta recept az oldalon!

IKEA mandulás torta – Cukormentes – Gluténmentes

Hozzávalók:

Tésztához:

5 tojásfehérje

25 g 1:4 édesítő

150 g mandulaliszt

Krémhez:

5 tojássárga

35 g 1:4 édesítő

1 tk vanília kivonat

100 ml 15%-os tejszín

100 g vaj

Díszítés

50 g szeletelt mandula

A tésztához a tojásfehérjét robotgép segítségével kemény habbá verem. Hozzáadom a mandulalisztet és az édesítőt, majd fakanállal óvatosan elkeverem, hogy ne törjem össze a habot.

A sütőt előmelegítem 170 C fokra, majd sütőpapírral bélelet kerek tortaformában 20 perc alatt készre sütöm. 

A képen lévő tortához 20 cm átmérőjű formát használtam, ha nagyobbat használnál készítsd el a hozzávalók másfélszeresét, különben nagyon alacsony lesz tölteni.

A krémhez a tojássárgákat elkeverem az édesítővel és a tejszínnel, majd gőz fölött felmelegítem. 

Akkor jó, ha hígabb puding állagot kapunk. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen darabos és a tojássárga vagy a tejszín ne csapódjon ki.

Ez a kedvenc mandulás tortám!

Félrerakom, majd alkalmanként elkeverem amíg kihűl.

Közben kimérem a vajat és hagyom szobahőmérsékleten melegedni. Amikor a krém kihűl és a vaj eléggé puha lett. Gépi habverővel simára keverem őket és ezzel a tortakrém el is készült.

A mandulát teflonserpenyőben, óvatosan, gyakran keverve pár perc alatt aranybarnára pirítom. 

Ha minden kihűlt a kisült tésztát félbevágom, betöltöm a krém ⅔-ával, befedem a maradék krémmel. Rászórom a mandulát és készen is vagyunk.

Tipp: Ha szeretnél tovább csökkenteni a kalóriákon:

150 g mandulaliszt helyett használj 100 g finomlisztet és 50 g mandulalisztet.

Vaj helyett használj laktózmentes, csökkentett zsírtartalmú margarint. 

Ezzel a 10 szeletes torta szeletenként nem 250, hanem 200 kalória lesz!