Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Mitől van a stresszevés?

Hogyan küzdd le a stresszevést?

Ha felhúz a főnököd és az első utad a konyhába vezet, hogy bosszúból betömj egy zacskó kekszet, akkor bizony üdv az AS-nél, vagyis az anonim stresszevőknél. Jómagam is folyamatosan küzdök vele (most éppen én állok nyerésre), úgyhogy gondoltam jó, ha megosztom veled is a tapasztalataimat.

 

De mitől alakul ki a stresszevés?

Először egy kis érdekesség: stressz esetén a nők nagyobb valószínűséggel fordulnak az ételhez, a férfiak pedig az alkoholhoz vagy a dohányzáshoz.

Ez egyrész köthető az úgynevezett orális fixációhoz, ami már gyermekkorban kialakul és végigkíséri az ember életét.

Csecsemőként anyatejjel táplálkozunk, ami egy életre rányomja a bélyegét az emberre. Gondolj csak bele, hogy miután leválasztották a picit, azután az ujját, majd a cumit cuclizza. Később elkezd rágózni, rosszabb esetben cigizni és féktelenül zabálni. Mindez egy velünk maradt pszichoszexuális örömforrás. Az evés, a rágás fokozza az endorfin (boldogsághormon) termelődését, így oldja a stresszt.

Mitől van a stresszevés?

Ez tehát a dolog egyik vetülete.

A másik a kortizol nevezetű hormonra vezethető vissza. A kortizolt a mellékvese termeli stressz esetén, mintegy anti-stressz hormonként. Egy idő után persze a mellékvese kimerül, aminek hatására kialakul a kortizol hormon hiánya.

Ez pedig egy igazi 22-es csapdájához vezet, hiszen fokozódik a stressz, a mellékvese viszont nem képes több kortizolt termelni, ami még több stresszhez vezet és így tovább…

És mit csinál ilyenkor az ember? Így van: kitámasztja a hűtő ajtaját, felteszi a partedlit és nekiáll zabálni.

 

Mik a legjobb taktikák stresszevés ellen?

Összegyűjtöttem, hogy én mivel jutottam el odáig, hogy tudatosítsam magamban a stresszevést:

Vezesd vissza és váltsd ki

Sokszor azon kaptam magam, hogy ott van a kezemben egy darab nápolyi, keksz, egy szelet csoki és halvány lila dunsztom sincs, mikor vettem elő és álltam neki enni. Az megvan, hogy abbahagytam a munkát… aztán blackout és zabálok.

Sokszor az evés, a rágás csupán pótcselekvés. Ha ilyened van, nyugodtan kelj fel a székből, menj ki a mosdóba vagy máshova, ahol egy kicsit egyedül tudsz lenni kapj be egy rágót és fújj egyet. A rágás segít kitisztítani a fejedet.

Fontos az is, hogy megértsd a stressz okát és próbáld meg megszüntetni azt. Ha állandóan gyomorgörccsel indulsz dolgozni, mondj fel. Ha állandóan vitázol a partnereddel, szakíts vele. Persze mindez nagyon egyszerűen hangzik, de tudom, hogy korántsem az. Viszont hosszú távon csakis ez lehet a megoldás.

 

Vezesd le a stresszt máshogyan

Persze a stresszt nem lehet teljes mértékben megszüntetni az életedben, és nem is kell. Próbálj meg arra törekedni, hogy minimalizáld és arra, hogyan tudod a maradék stresszt feloldani.

A sport remek módszer erre. Kinek a futás, kinek a bringázás, a kondi vagy az úszás, lényegében teljesen mindegy, a lényeg hogy mozogj. A sport ugyanis fokozza az endorfin (tudod, a boldogsághormon) termelődését, ami stressz-csökkentő hatással bír.

Jó ötlet lehet még a jóga, a zenehallgatás vagy egész egyszerűen az, ha leülsz egyet beszélgetni a barátaiddal.

házi almachips recept

No édesség, no snack

Ha tudod, hogy van otthon édesség vagy nasi, stressz esetén szinte biztos, hogy ezekhez fordulsz. Szüntesd meg a dugihelyeket, legyen otthon gyümölcs, zöldség (vagy ezek chips formái), amiket ropogtathatsz. Ha már stresszevést folytatsz, legalább csináld egészségesen.

Apropó, nézd meg a Házi almachips receptünket, valami isteni lett!

 

Szerző: Horváth Tomi

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv