Mi az a hagymalekvár?
A hagymalekvár egy édeskés-savanykás ízvilágú, karamellizált hagymából készült különleges lekvár, amely remekül passzol húsokhoz, sajtokhoz, szendvicsekhez vagy akár hamburgerekhez is.
Általában vöröshagymából készítik, de lehet kísérletezni lila hagymával vagy más változatokkal is. Az alap elkészítési módja a hagyma lassú karamellizálása cukorral (gyakran barna cukorral), balzsamecettel vagy vörösborral, amik az édeskés és enyhén savanykás ízt adják.
Így készítsd el a Hagymalekvár receptet!
Készítsük elő a hagymát, pucoljuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. Hevítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát. Adjunk hozzá egy kevés vizet és pároljuk közepes hőfokon addig, amíg üveges nem lesz. Közben pár alkalommal keverjük meg.
Öntsük hozzá a vörösbort, és pároljuk magas hőfokon 2-3 percig. Ezután adjuk hozzá a nádcukrot, balzsamecetet, mézet, narancslevet, kakukkfüvet, borsot, fahéjat és sót.
Keverjük el és főzzük közepes hőfokon, időnként kevergetve 20 percig. Ha letelt az idő, adjuk hozzá a pektint, keverjük el és főzzük további 20 percig, amíg az egész sűrű, lekvárszerű állagot nem kap.
Töltsük fertőtlenített üvegbe. Zárjuk rá a fedőt és fordítsuk fejjel lefelé 15 percre. Ezután tegyük takarók közé és hagyjuk lassan kihűlni. Tegyük félre egy-két napra, majd mehet is a kamrapolcra!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!