Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Gyümlcskenyér recept aszalt gyömbérrel, mazsolával és vörösáfonyával!

Gyümölcskenyér

A mazsolát mérjük ki és egy kisebb tálban áztassuk be a rumba és a mandulatejbe. Használhatunk fehér és arany rumot is, valamint tejbe is áztathatjuk, rummal vagy anélkül.

Tegyük félre, amíg a tésztát elkészítjük. 

A tésztához a tejet langyosítsuk fel, majd adjuk hozzá a 15 g cukrot. Kevergessük addig, amíg a cukor felolvad, majd adjuk hozzá az élesztőt. Használhatunk 25 g friss élesztőt is helyette. Körülbelül 15 perc alatt futtassuk fel az élesztőt.

A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a mandulalisztet, a fűszereket, a cukrot, a tojást, majd az élesztős tejet is.  Dagasszuk 1-2 percig, majd 3-4 részletben adjuk hozzá a vajat. 

A tojást és a vajat érdemes egy órával előtte előkészíteni, a szobahőmérsékletű hozzávalók a kelesztés megfelelő folyamatához szükségesek.

Dagasszuk bele a vajat kb 5 perc alatt, majd jöhetnek a töltelék elemei. Az arany mazsolát szűrjük le, majd a gyömbérrel, a mandulával és a vörös áfonyával adjuk a tésztához. Dagasszuk körülbelül 10 percig, amíg a tészta szépen össze nem áll és el nem válik a dagasztó edény falától. 

Egy tál alját enyhén lisztezzük ki, majd helyezzük át bele a tésztát, fedjük le és kelesszük 60 percig. 

 

Gyümölcskenyér recept kezdőknek is!

Ha letelt az idő gyúrjuk át, majd hengeresen tekerjük fel. Tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ismét takarjuk le 20 percre.

Amikor a második kelesztés letelt, takarjuk ki és előmelegített sütőben 180 C fokon 50 percig süssük. (légkeverésen sütöttem, de alsó-felső sütésen is tökéletesen sül) 

Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Ekkor olvasszunk meg kb 30 g vajat és egy ecset segítségével kenjük le minden oldalát. Először az alját kenjük le, porcukrozzuk, majd fordítsuk meg és jöhet a felső része. Ezután szórjuk meg azt bőségesen porcukorral.

Hagyjuk fél órát állni, majd szeletelhetjük. 

A töltelékhez nyugodtan használjunk bármilyen aszalt gyümölcsöt, amit kedvelünk. 

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

TUTI TIPP

Ebben a receptben én mindenképpen egy kenyér jellegű süteményt szerettem volna készíteni. Így a szeletek megkenhetőek lekvárral, vagy önmagában is egy bögre teával tökéletes tízórai vagy uzsonna válik belőle. Ha kisebb szeleteket szeretnétek, ketté kell osztani a tésztát és két részben formázni, egy tepsin kisütni.

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 25 g mandulaliszt
  • 7 g instant élesztő
  • 15 g cukor
  • 200 ml tej
  • 80 g cukor
  • 2 tojás
  • 3 g őrölt fahéj
  • 2 g őrölt szerecsendió
  • 150 g vaj

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 100 g arany mazsola
  • 60 g kandírozott vörös áfonya
  • 30 g kandírozott gyömbér
  • 30 g szeletelt mandula
  • 100 ml mandulatej
  • 2 cl rum
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 25 g mandulaliszt
  • 7 g instant élesztő
  • 15 g cukor
  • 200 ml tej
  • 80 g cukor
  • 2 tojás
  • 3 g őrölt fahéj
  • 2 g őrölt szerecsendió
  • 150 g vaj

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 100 g arany mazsola
  • 60 g kandírozott vörös áfonya
  • 30 g kandírozott gyömbér
  • 30 g szeletelt mandula
  • 100 ml mandulatej
  • 2 cl rum
Hirdetés
Iratkozz fel a Dizájnkonyha hírlevélre!

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv