Gyümlcskenyér recept aszalt gyömbérrel, mazsolával és vörösáfonyával!

Gyümölcskenyér

Hozzávalók a tésztához

500 g liszt

25 g mandulaliszt

7 g instant élesztő

15 g cukor

200 ml tej

80 g cukor

2 tojás

3 g őrölt fahéj

2 g őrölt szerecsendió

150 g vaj

Hozzávalók a töltelékhez

100 g arany mazsola

60 g kandírozott vörös áfonya

30 g kandírozott gyömbér

30 g szeletelt mandula

100 ml mandulatej

2 cl rum

A mazsolát mérjük ki és egy kisebb tálban áztassuk be a rumba és a mandulatejbe. Használhatunk fehér és arany rumot is, valamint tejbe is áztathatjuk, rummal vagy anélkül.

Tegyük félre, amíg a tésztát elkészítjük. 

A tésztához a tejet langyosítsuk fel, majd adjuk hozzá a 15 g cukrot. Kevergessük addig, amíg a cukor felolvad, majd adjuk hozzá az élesztőt. Használhatunk 25 g friss élesztőt is helyette. Körülbelül 15 perc alatt futtassuk fel az élesztőt.

A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a mandulalisztet, a fűszereket, a cukrot, a tojást, majd az élesztős tejet is.  Dagasszuk 1-2 percig, majd 3-4 részletben adjuk hozzá a vajat. 

A tojást és a vajat érdemes egy órával előtte előkészíteni, a szobahőmérsékletű hozzávalók a kelesztés megfelelő folyamatához szükségesek.

Dagasszuk bele a vajat kb 5 perc alatt, majd jöhetnek a töltelék elemei. Az arany mazsolát szűrjük le, majd a gyömbérrel, a mandulával és a vörös áfonyával adjuk a tésztához. Dagasszuk körülbelül 10 percig, amíg a tészta szépen össze nem áll és el nem válik a dagasztó edény falától. 

Egy tál alját enyhén lisztezzük ki, majd helyezzük át bele a tésztát, fedjük le és kelesszük 60 percig. 

Gyümölcskenyér recept kezdőknek is!

Ha letelt az idő gyúrjuk át, majd hengeresen tekerjük fel. Tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ismét takarjuk le 20 percre.

A receptben én mindenképpen egy kenyér jellegű süteményt szerettem volna készíteni. Így a szeletek megkenhetőek lekvárral, vagy önmagában is egy bögre teával tökéletes tízórai vagy uzsonna válik belőle. Ha kisebb szeleteket szeretnétek, ketté kell osztani a tésztát és két részben formázni, egy tepsin kisütni. 

Amikor a második kelesztés letelt, takarjuk ki és előmelegített sütőben 180 C fokon 50 percig süssük. (légkeverésen sütöttem, de alsó-felső sütésen is tökéletesen sül) 

Ha megsült, hagyjuk kihűlni. Ekkor olvasszunk meg kb 30 g vajat és egy ecset segítségével kenjük le minden oldalát. Először az alját kenjük le, porcukrozzuk, majd fordítsuk meg és jöhet a felső része. Ezután szórjuk meg azt bőségesen porcukorral.

Hagyjuk fél órát állni, majd szeletelhetjük. 

A töltelékhez nyugodtan használjunk bármilyen aszalt gyümölcsöt, amit kedvelünk. 

Ha kíváncsi vagy hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!