Számomra a flódni elkészítése mindig olyan, mintha egy sütés alkalmával érezhetném az ünnepek összes ízét és illatát!
A flódni története egyedi és izgalmas, hiszen ez a sütemény mélyen gyökerezik a közép-európai zsidó gasztronómiai hagyományokban, különösen Magyarországon.
Az eredetileg szefárd hatású recept a zsidó közösségeken belül terjedt el. Jellegzetessége a rétegezés: a tészta között mák, dió, alma és szilvalekvár váltakozik, szimbolizálva az ünnepi bőség és gazdagság fogalmát.
A zsidó vallást a kóser konyha jellemzi, ami azon étkezési szabályok rendszere, amely a Tórából ered. Betartása vallási kötelesség, és a spirituális tisztaság, valamint a közösségi identitás megőrzését szolgálja. Az ételek kóser módon történő elkészítése és fogyasztása emlékeztet arra, hogy az étkezés nemcsak testi, hanem lelki tevékenység is. A szabályok elősegítik az egészségtudatosságot, az etikus bánásmódot és a tudatos étkezést, miközben összetartják a zsidó közösséget.
Mitől lesz kóser a flódni?
A flódni kóser változata hűen követi a kóser szabályokat, amelyek az étel alapanyagaira és elkészítési módjára vonatkoznak. Ha húsos étkezés után kerül a flódni az asztalra, akkor a tészta vaj helyett parve margarinnal készül, amely növényi eredetű és kóser tanúsítvánnyal rendelkezik. A tejet pedig növényi tejre cserélik. Ha tejes verzióban készül, a flódnit kizárólag tejes ételek után szervírozzák. Ha parve, akkor bármilyen étkezési formában tálalható, akár húsos, akár tejes fogások után.
Az alternatív változatok között találhatók modernizált receptek is, amelyek gluténmentes vagy vegán változatban készülnek, illetve variációk, ahol az egyik tölteléket például csokoládéval helyettesítik. Vannak olyan kreatív megoldások is, ahol a flódni torta vagy miniatűr formában, például pohárdesszertként jelenik meg.
A flódni tökéletes választás, ha valaki egyedi, gazdag ízvilágot és történelmi mélységet keres egy desszertben. Az elkészítése időigényes, de minden harapás megéri a befektetett munkát.
Így készítsd el a Flódni receptet!
Kezdjük a flódni elkészítését a tésztával. Szitáljuk egy nagy tálba a lisztet, és a porcukrot, a sót, majd morzsoljuk össze a hideg, kockákra vágott vajjal, amíg finom morzsás állagot nem kapunk. Egy kis edényben oldjuk fel az élesztőt a fehérborban vagy a vízben, majd adjuk a lisztes keverékhez a tojássárgával együtt. Gyors mozdulatokkal gyúrjunk homogén, rugalmas tésztát. Csomagoljuk folpackba, és pihentessük hűtőszekrényben legalább 1 órán át.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a töltelékeket.
Először a diós tölteléket készítsük el: a diót daráljuk finomra, közben a vizet forraljuk fel a kristálycukorral és a mézzel. Adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, majd keverjük bele a darált diót. Hagyjuk kihűlni. A dió egy harmadát darálhatjuk durvára, míg a kétharmadát finomra, így izgalmasabb texturális élményt kapunk fogyasztáskor.
Ezután készítsük el a mákos tölteléket. A mákot daráljuk le, majd ismételjük meg a korábbi folyamatot: forraljuk fel a vizet a cukorral és a mézzel, majd keverjük bele a mákot és a reszelt citromhéjat. Ezt is hagyjuk kihűlni.
Nézd meg KARÁCSONYI RECEPTJEINKET! Kattints ide!
A töltelékekhez szükséges cukorszirupot egyszerre is felfőzhetjük, a végén pedig az egyik felét a dióra, a másikat a mákra öntjük.
Folytassuk az almás töltelékkel. Hámozzuk meg az almákat, reszeljük le őket, majd egy lábosban keverjük össze a cukorral, a fehérborral (vagy vízzel), valamint a fahéjjal. Lassú tűzön pároljuk, amíg az alma megpuhul, és a leve elpárolog, alkalmanként keverjük meg. Ez kb. 15 percet vesz igénybe. Végül keverjük hozzá a zsemlemorzsát, hogy felszívja a maradék nedvességet.
A Bosch MUM 5 robotgép volt most a társam a konyhában, ami igazán megkönnyíti a sütést, professzionális szintre emelve azt. A beépített mérleggel precízen adagolhatjuk az alapanyagokat, ezzel időt és energiát spórolva. A robotgéphez tartozó kiegészítők széleskörűen felhasználhatók, legyen szó dagasztásról, habverésről, darálásról vagy akár zöldségaprításról.
Innovatív kialakítása és sokoldalúsága révén egyszerre praktikus és stílusos kiegészítője lehet bármely konyhának. Az eszköz tartóssága és megbízhatósága garantálja, hogy hosszú távon is élmény legyen vele dolgozni.
A tészta pihentetése után osszuk öt egyenlő részre. Nyújtsuk ki az első három adagot, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szurkáljuk meg villával, majd 170 C fokon 6 perc alatt félig süssük át. Vegyük ki és hagyjuk hűlni.
Nyújtsunk ki még egy lapot, tegyük a tepsire és szúrkáljuk meg villával. Egyenletesen oszlassuk el rajta a diós tölteléket. Fedjük be a második réteg, félig kisütött tésztával, majd simítsuk rá a mákos tölteléket. Jöhet a harmadik félig sült tésztaréteg, és rákenhetjük az almás töltelék. Erre kerül az utolsó félig kisütött tészta, amit a szilvalekvárral kenünk meg. Végül az ötödik réteg, nyers tésztával zárjuk le a süteményt.
A tetejét kenjük meg enyhén felvert tojásfehérjével, hogy szép fényes legyen sütés után. Villával szúrkáljuk meg a tésztát, hogy a gőz sütés közben el tudjon távozni. Előmelegített sütőben 165 °C-on süssük aranybarnára, körülbelül 50-60 perc alatt. Sütőtől függően, ha az első 30 perc után már szépen barnul a teteje, akkor vedd le a hőfokot 160 °C fokra és úgy süsd tovább 30 percig.
Hagyjuk a flódnit teljesen kihűlni, majd szeleteljük fel, és tálaljuk. A gazdag töltelékek és a roppanós tészta rétegei tökéletes harmóniát alkotnak – élvezzük ezt a hagyományos ünnepi finomságot!
A recept elkészítését a BOSCH HOME támogatta.
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!