Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Ezektől a magyar termelőktől vásárolj

Ezektől a magyar termelőktől vásárolj

Már jó pár éve igyekszem körültekintőbb és tudatosabb döntéseket hozni, legyen szó a háztartásról, társadalmi kérdésekről vagy épp emberi kapcsolatokról.

Az első dolog, amit a saját bőrömön a fenntarthatósággal kapcsolatban megtapasztaltam az az volt, hogy ez bizony baromira nem egyszerű. Persze ez nem is gond, mert születésünktől kezdve minden gyakorlás és idő, amit el szeretnénk sajátítani. Így van rendjén, csak hát felnőtt fejjel erről azért igen könnyű megfeledkezni.

Akkor pedig jönnek az első pofonok, hogy amiről azt hittem, hogy fenntartható választás volt, igazából a greenwashing iskolapéldája. De a gyerekek is épp így tanulnak meg járni, nem megy egyik napról a másikra, és saját magunktól is csak annyit szabad elvárnunk, ami reális és teljesíthető.

Jól hangzik, hogy január elsejétől vegán leszek vagy zero waste háztartást fogok vezetni hétfőtől, de az igazság nem ez. Az út hosszú és sok az olvasnivaló: mit, hol, miért, és nem csodálom, hogy sokan vissza is fordulnak az útról.

De itt vagyok, jöttem ma is egy csomó hasznos infóval segíteni, hátha itt maradtok és megyünk együtt előre egy élhetőbb jövőért. Hazudnék, ha azt mondanám szent bolygó mentő vagyok, ezzel kelek és fekszem. Ez nincs így, bennem csupán egy utópisztikus jövőkép él, ahol az emberek többet és jobban figyelnek egymásra, önmagukra és a minőségi életre. Ezt pedig soha ne felejtsétek szem elől: mindannyiunknak a maga saját fenntartható-felfogását kell megtalálni és megalkotni.

 

Na de kanyarodjunk is vissza a lényegre: miért érdemes termelőktől vásárolni?

 

Frissesség és Minőség

Helyi termelőktől vásárolva frissebb és magasabb minőségű élelmiszereket kaphatunk, mivel azok közvetlenül a termelőtől kerülnek a piacra. A friss, szezonális termékek ízletesebbek és táplálóbbak, hozzájárulva ezzel szervezetünk egészségéhez is.

 

Támogatás a magyar gazdálkodásnak

A helyi termelőktől való vásárlás segíti a helyi gazdaságokat és kistermelőket. A pénz a közösségben marad, hozzájárulva a munkahelyteremtéshez és a gazdasági stabilitáshoz.

 

Fenntarthatóság

A magyar termelők árui kevesebb utaztatást igényelnek, így csökkentik a ökológiai lábnyomunkat és a környezeti terhelést. Az ilyen beszerzésekkel hozzájárulunk a fenntarthatóbb élelmezési rendszer kialakításához.

 

Közösségépítés

A helyi piacok és termelői vásárok közösségi eseménnyé is válnak, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek a termelőkkel, és erősíthetik a helyi közösségi kapcsolatokat.

Lássuk is azt az 5 magyar termelőt és vállalkozást, akiket első körben szeretnénk megismertetni veletek!

 

Ha tej, akkor Csengő Manufaktúra

Ha tejre, sajtra, friss házi joghurtra, vajra vagy tejfölre van szükségünk, a Csengőtej Manufaktúrában teljes a tejtermék kínálat!

Csengő Manufaktúra
Fotó: Csengő Manufaktúra

A Csengőtej megalakulásának története ismerős lehet, hiszen mindenkiben hasonló okok miatt indul el az életmódváltás, a fenntarthatóságra való törekvés. Szerettek volna ugyanis saját maguk számára tartósítószer-, színezék- és adalékanyag mentes élelmiszereket előállítani.

 

Fenntartható, mert:

 • a piacokon a vásárlók a saját edényeikbe is vásárolhatnak
 • a gyártásból adódó anyagokat szelektíven kezelik
 • a nagy kiszerelésű tárolóedényeket visszavételezik és újrahasznosítják
 • az üzem napelempark által termelt energiával működik
 • a gyártás során használt zárt rendszerű hűtővíz-rendszer csökkenti a felhasznált vízmennyiséget

 

https://csengotej.hu/
Fotó: Csengő Manufaktúra

Mi vásárlók könnyen támasztunk elvárásokat a gyártókkal szemben, azonban fontos látnunk azt is, hogy mindennek két oldala van. A termelők nem azért váltanak fenntartható termelési módra, mert az éppen trendi dolog és meg akarják lovagolni az ezzel járó előnyöket. A Csengő Manufaktúra alapítói maguk is a fenntarthatóság hívei, amit a munkájuk során épp olyan fontosnak tartanak, mint a magánéletben. A fenntartható gyártás azonban korántsem egyszerű. Ahogy mondják:

“A legnagyobb nehézségeket az emberi hajlandóság és nyitottság hiányában látjuk a fenti kezdeményezéseinkre. Például a piaci standjainkon a termékek 40%-a kérhető saját edénybe, mégis a vásárlók 3%-a sem él ezzel a lehetőséggel. Több tejsavónk keletkezik, mint amennyit takarmányozási célra partnerünk fel tud használni, így a fölösleget hiába kínáljuk, ingyen és szállítva, nem kérik arra hivatkozva, hogy másképpen takarmányoznak.”

Ha szeretnél a jövőben tartósítószer-, színezék- és adalékanyag mentes tejtermékeket fogyasztani, szívből ajánljuk a Csengő Manufaktúrát.

Irány a házitejes.hu, ahol a termékeket házhoz is rendelheted tőlük!
Települések, ahová szállítanak: Pusztazámor, Tárnok, Érd, Törökbálint, Budaörs, Diósd, Budakeszi, Telki, Páty, Biatorbágy, Sóskút, Etyek, Budajenő

 

Ha rizs, akkor Valoryz az Alföldről

Szerintem sokan nem is tudnak arról, hogy hazánk is alkalmas az eredetileg Ázsiában őshonos rizs megtermelésére. A rizs a világ egyik legalapvetőbb élelmiszere, így nem csoda, hogy hazánkban is már majd három évszázada kísérleteznek a termesztésével.

Ennek ellenére a magyar családok zöme külföldi forrásból, elsősorban Kínából és Indiából érkező rizst fogyasztanak. Mi a gond ezzel, ha van egyáltalán? Amikor külföldről, az Unión kívülről érkező élelmiszereket vásárolunk, a legtöbb esetben fogalmunk sincs a gyártó országban érvényben lévő élelmiszeripari törvényekről és szabályozásokról. Ezek azonban nagyrészt eltérnek a nálunk elfogadottaktól, így lehetséges, hogy Ázsia egyes országaiban egy termék piacra dobásához kötelezőek az állatkísérletek, vagy hogy olyan permetező szereket is alkalmaznak, ami nálunk már nem elfogadott, és még sorolhatnánk.

Ha rizs, akkor Valoryz az Alföldről
Fotó: Valoryz Market

A magyar termékek nagy előnye számomra, hogy utána járhatóak és ellenőrizhetőek, szemben olyan országok áruival, ahol soha még csak nem is jártam, a világ nagy részét mind csak doku filmekből, youtube videókból meg turisták beszámolóiból ismerjük, ami be kell ismernünk messze édeskevés.

Fruzsival, a Valoryz egyik alapítójával még együtt koptattuk az általános iskola padjait, akkor még szerintem egyikünk sem gondolta, hogy ilyen vagy olyan irányból, de mindketten a gasztronómia tengerében fogunk landolni.

A Valoryznál elérhető “A” típusú fehér rizst és barna rizst Békés megyében termesztik és dolgozzák fel. Az ország számos boltjában elérhető, de online is megrendelheted a termékeket!

 

Fenntartható, mert:

 • a rizsek mind papír csomagolásban érkeznek, műanyag mentesek
 • a termesztés mellett a rizs fajtafenntartásán is dolgoznak
 • egészséges étrendre és tudatos táplálkozásra ösztönöznek a közösségi oldalaikon
 • a gyártás során több megújuló energiát is használnak, mint a napenergia és a termálvíz
 • tavasszal indítják el a “Legyél Te is tudatos élelmiszerhős” programot a szarvasi iskolában

 

Valoryz Market magyar rizs
Fotó: Valoryz Market

 

Ha zöldség és gyümölcs, akkor Zöld Tanya Biokert

Bálint Tibor, a Zöld Tanya Biokert tulajdonosa személyesen hordja házhoz a rendeléseket, tudom, mert hozzánk is ő maga hozta el minden hétfőn a heti csomagunkat. Gazdaságuk Domaszék külterületén található, ahol már 2010 óta működnek biogazdaságként. A kezdeti lelkes aktivistából végül főállású biogazda lett a természet közepén.

Tibor elmondása szerint a munkája rengeteg alázatra tanítja őt, hiszen a természeti erőkkel kell együtt dolgoznia amiket nem tud irányítani:

“A mai napig csodálattal tudom nézni, ahogy egy apró magból “hatalmas” növény fejlődik, egy természettel összhangban lévő gazdaságban. Megnyugvással tölt el, hogy a gyermekeim ezeken az ételeken nőhetnek fel, és az egészséges étkezés mellett van szerencséjük megismerkedni az ételek valódi ízével is.”

A Zöld Tanya termékei országosan elérhetőek, akár előfizetői csomagokban vagy egyenként összeállított rendelések által is válogathatunk a szezonálisan termő gyümölcsökből és zöldségekből.

A Zöld Tanya kialakítását tekintve egy igazi háztáji kert, ami egy egész közösséget képes ellátni, miközben környezetbarát módon termesztenek.

https://www.zoldtanya.hu/
Fotó: Zöld Tanya Biokert

Fenntartható, mert:

 • minősített ökológiai gazdálkodást folytatnak, környezetbarát technikákat alkalmaznak a termesztés során
 • társadalmilag felelős gazdálkodást folytatnak
 • a gazdaságban megtermelt bio alapanyagokból készített késztermékekkel szélesítik az egészséges étkezés lehetőségeit
 • nem használnak talajfertőtlenítő szereket, műtrágyát, rovar- és gombaölő mérgeket, csávázott, hibrid vetőmagokat
 • a természettel összhangban működnek
 • a kártevők ellen biológiai növényvédelmet (pl. katicabogár, petefürkész darázs), vagy természetes forrásból származó biostimulátor permet szereket alkalmaznak
 • gépeket csak a föld előkészítésénél használnak, a munkák nagy része kézzel történik

 

https://www.zoldtanya.hu/
Fotó: Zöld Tanya Biokert

 

Ha fürj tojás és tészta, akkor Kevély Kincse

A fürj tojás sokak számára igen megosztó, amit személy szerint abban látok, hogy hozzá vagyunk szokva a mindenhol elérhető tyúk tojáshoz és nehezen nyitunk az ismeretlen dolgokra.

A fürj tojás nem csak nagyon egészséges, de még azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a tojásra. A fürjek tojásából pedig rengeteg eltartható termék is készíthető.

A Kevély Kincse termékek Csobánkán készülnek, de az egész országban rendelhetőek, a fürj tojás mellett szabadtartású tyúktojás, a nagymamáink kezeinek munkáját idéző száraztészták és füstölt fürjtojások is megtalálhatóak a kínálatban.

https://kevelyshop.unas.hu/
Fotó: Kevély Kincse

Tudtad?
A tyúktojáshoz képest a fürjtojásban több ásványi anyag található: ötször annyi foszfor, hétszer annyi vas, tízszer több B-vitamin komplex, és magasabb az A-vitamin tartalma is, ugyanakkor fele annyi koleszterint tartalmaz!

 

Fenntartható, mert:

 • A fürjek kis testmérete miatt kisebb mennyiségű takarmányra és életterületre van szükségük a tyúkokhoz képest, így alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.
 • A fürjek gyorsan nőnek és hamar elérhetik a felnőttkori súlyukat, ezért rövid ideig van szükség a nevelésükre. Ez csökkenti az élelem- és energiafelhasználást.
 • A fürjek kevesebb vizet igényelnek az iváshoz és fürdéshez, mint például a tyúkok, így kevesebb vízforrást igényelnek.
 • A fürjek nevelése kevésbé igényel technikai berendezéseket és körülményeket, mint más baromfifajták, így kevésbé terhelik a környezetet.

 

https://kevelyshop.unas.hu/
Fotó: Kevély Kincse

 

Ha fűszerek, akkor Méhes-Mézes

A fűszerkeverékek egy konyhából sem hiányozhatnak, ezért is gondoltuk, hogy egy igazán jó lelőhely bemutatásának helyet kell kapnia a listánkban!

A natúr fűszerek egyáltalán nem tartalmaznak adalékanyagokat, tartósítószereket, mesterséges színezékeket és ízfokozókat, mint a feldolgozott vagy előre csomagolt fűszerek. A feldolgozott élelmiszerekben található adalékanyagok, például mesterséges ízfokozók és tartósítószerek, hozzájárulhatnak az egészségügyi problémák kialakulásához és számos más káros hatásuk is lehet.

A natúr fűszerek nátriumszegény diétába is beilleszthetőek, kontrollálva a sómennyiséget az ételeinkben. A szárított natúr fűszerek pedig gazdag ízeket és aromákat adnak az ételekhez.

A Mézes-Méhes termékei beszélő nevükön a Csattos fűszerek 100% szárított zöldségből és fűszerekből készülnek, só és hozzáadott adalékanyagok és tartósítószer nélkül.

A termékek készítése során elengedhetetlenek számukra a természetes összetevők, a minőségi alapanyagok használata és a hagyományok őrzése, a házias ízek garantálása is.

Csattos fűszerek
Fotó: Méhes-Mézes

Fenntartható, mert:

 • a termékek újrahasználható üveg csomagolásba kerülnek
 • vállalkozásukkal helyi lakosoknak teremtenek munkát
 • az üzem vízellátását az alatta található, 200 méter mélyen meghúzódó karsztvíz biztosítja

 

A Csattos fűszereket online megrendelheted országos kiszállítással, de számos üzletben is megtalálod!

 

 

Szerző: Takács Kriszti

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv