Az energia golyók tökéletes választást nyújtanak neked, ha szeretnél egy gyorsan elkészíthető, tápláló snackkel készülni a rohanós napokra. Ezek az apró falatkák nemcsak ízletesek, de tele vannak energiát adó összetevőkkel, amelyek segítenek feltölteni a tested és az elméd.
Természetes összetevőkből készül: nincs benne hozzáadott cukor vagy mesterséges adalékanyag.
Gyors és egyszerű: akár 10 perc alatt elkészíthető, sütés nélkül.
Tápláló és laktató: Az aszalt gyümölcsök gazdagok természetes cukrokban és rostokban, így hosszabb ideig biztosítanak energiát és segítik az emésztést.
Hordozható energiaforrás: tökéletes edzés előtti energiapótlásra, munkahelyi uzsonnának vagy utazáshoz is.
Miért érdemes elkészíteni? Mert az energia golyók igazi mindenesek: egyszerre táplálnak, energizálnak és csábítanak az ízükkel, jobb alternatívát nyújtva a nassolásra, mint a csoki!
Így készítsd el az Energia golyó receptet!
Készítsük elő a hozzávalókat. Először aprítsuk fel konyhai aprítóval a datolyát és az aszalt szilvát, hogy könnyebben dolgozhassunk velük. Ha a datolyák nagyon szárazak, áztassuk be őket 5-10 percre langyos vízbe, majd alaposan csepegtessük le.
Adjuk az aszalt gyümölcsökhöz a zabpelyhet, a diót, a mogyoróvajat, a lenmagot, a fahéjat és a csipet sót. Adjunk hozzá 60 g mogyoróvajat, ami segít összetartani a masszát, és finom, krémes ízt ad neki. Ha túl száraznak találjuk a masszát, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet is.
A hozzávalók között ott van a Ízmester bio fahéj is, ami Ceylonból származó fahéjat tartalmaz és szuperül passzol az aszalt gyümölcsök édességéhez. A bio fűszerek intenzív, természetes ízt adnak az ételeknek, a termesztés során pedig a természet tiszteletben tartása áll a középpontban.
Daráljuk össze a hozzávalókat 1-2 perc alatt. Kóstoljuk meg és ízlés szerint adhatunk még hozzá datolya-, rizs-, vagy agave szirupot.
Ezután gyúrjuk össze alaposan a masszát. Használjuk a kezünket, hogy minden hozzávaló jól összeálljon, és homogén, formázható állagot érjünk el. Ha túl ragacsos a keverék, szórjunk hozzá egy kevés zabpelyhet, ha pedig száraznak érezzük, adjunk még egy kiskanál mogyoróvajat.
Amikor a massza elkészült, formázzunk belőle kisebb golyókat. Egy-egy golyó legyen nagyjából diónyi méretű, hogy könnyen fogyasztható legyen. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tálcára.
Ha nem szeretnél időt tölteni a formázással, csak lapogasd a masszát egy sütőpapírral bélelt formába, tedd hűtőbe 30 percre és már vághatod is. Figyelj rá, hogy alaposan tömörítsd össze!
Helyezzük a golyókat a hűtőbe legalább 15 percre, hogy megszilárduljanak. Ezután már fogyaszthatjuk is őket, vagy légmentesen záródó dobozban tárolhatjuk a hűtőben, ahol akár egy hétig is elállnak. Kisebb adagokban le is fagyaszthatjuk, így bármikor előkaphatjuk!
A recept létrejöttét az ÍZMESTER támogatta!
Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Dizájnkonyha | Takács Kriszti (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés