a hatodik szeretetnyelv

Hihetünk-e a termékeken feltüntetett szavidőknek?

Hirdetés
Iratkozz fel a Dizájnkonyha hírlevélre!
Korábban írtunk már egy hihetetlenül jó és kreatív cikket arról, hogy termeljünk kevesebb szemetet a konyhában.

Ennek egyik módja például az, ha a szavatossági idő lejárta után nem dobod ki egyből az élelmiszereket.

Aki már f*sott (elnézést) lejárt szavatosságú ételtől, az most DiCapriósan összehúzott szemmel nézhet. Valahogy így:

 

Kép forrása: radiofence.fr
Kép forrása: radiofence.fr

 

Viszont a jó hír, hogy még a NÉBIH (hoppácska) is közzétett egy kis útmutatót arról, hogy mit lehet elfogyasztani és mit nem a szavidő lejárta után. Márpedig ha valakinek lehet hinni, akkor az a NÉBIH, szóval nézzük is meg a részleteket.

 

Mik fogyaszthatók a szavidő lejárta után is?

Haladjunk szépen sorban felfelé.

2 hónap

Hiába mutatja a dátum, az olajokat, zsírokat, valamint a chipset és egyéb sós ropogtatnivalókat, a lejárat után 2 hónapig még biztonsággal fogyaszthatjuk, ahogyan a tejport is.

3 hónap

Az olyan termékek, mint például az aszalványok, müzli, gabonapehely, valamint a fagyasztott termékek, a keksz, cukor és csoki még a szavatossági idő lejárta utáni 3. hónapig is bátran fogyasztható.

6 hónap

Fél évig tömhetjük magunkba a majonézt, valamint az üdítőket, gyümölcsleveket és a szörpöket.

9 hónap

A ketchup és a mustár a majonéznél is tovább eláll: 9 hónapig biztonsággal fogyasztható a lejárat után. A száraztészta, az UHT tej és UHT tejszín, a só, cukor édesítőszerek, a száraz hüvelyesek, a puding-és kakaópor, a fűszerek, valamint a liszt, búzadara, kuszkusz és a bulgur is simán fogyasztható a 9 hónapos időintervallumon belül.

12 hónap

Az ásványvizek, a méz, a lekvár, a kávé, tea, kakaópor, illetve a különböző konzervek még a szavatossági idő lejárta utáni 1 évben is jók lehetnek.

Fontos azonban tudni, hogy ezek a fenti időintervallumok csak akkor állják meg a helyüket, ha helyesen tároltad őket, valamint a csomagolás sértetlen.

A biztonság kedvéért azért mindig szagold meg őket, nézd meg az állagukat és ha bármilyen gyanúsat is tapasztalsz, inkább dobd ki. Bár mi is az élelmiszerpazarlás ellen vagyunk, azért az egészség sokkal többet ér annál, mint hogy feleslegesen kockáztass.

 

Meddig áll el a hűtőben?

 

Mi a helyzet a húsokkal?

Ezekre már nem tér ki részletesen a NÉBIH, itt viszont óvatosan kell eljárnod. A szavatossági idő lejárta után 1-2 nappal még jók lehetnek a csirkék, feltéve hogy jól tároltad őket, és nem aszalódtak órákon keresztül a kocsiban, mielőtt a hűtőbe raktad volna őket.

Érdemes megszagolni őket, és megnézni a felületüket. Ha nyálkás, rossz szagú, akkor biztosan rossz, és nem érdemes vele kockáztatni. Viszont, ha nem nyálkás a felület, és csak nagyon enyhén van csípős szaga, akkor még simán meg lehet úsztatni egy kis ecetes vízben, majd magas hőmérsékleten megsütni.

A vörös húsok pedig akár 3-7 napig is jók lehetnek még, ha hűtőben tárolod őket.

Viszont, ha tutira akarsz menni, és biztos vagy benne, hogy nem fogod megenni a közeli jövőben, akkor már a szavidő lejárta előtt érdemes lefagyasztani őket. Arról pedig, hogy mi meddig áll el a hűtőben, illetve a fagyasztóban, a ide kattintva olvashatsz részletesen.

 

Szerző: Horváth Tomi

 

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
Dizájnkonyha Tiktok közösség

Hirdetés
https://feil.hu/termekcimke/ekszerek/

Kérlek, kapcsold ki az reklámblokkolót, hogy támogathasd a weboldalunkat.

Oldal újratöltése

a hatodik szeretetnyelv