Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
https://greenshave.hu/uzlet/

Ezért dobd el örökre az eldobható borotvát

Sokszor észre se vesszük, amíg fel nem hívja rá valaki a figyelmünket, hogy a háztartásunk mennyi, de mennyi felesleges műanyag hulladékot termelő eszközzel van teli. Igaz ez a főzés során, de a szépségápolás terén ugyanúgy.

Most szeretnék én lenni az a valaki, aki felnyitja a szemed: itt az ideje hosszú távon gondolkoznunk és a vásárlásainkat is tudatos döntésként kezelnünk!

Gondoltad volna, hogy évente több, mint egymilliárd eldobható borotvát vásárolnak és dobálnak el az emberek néhány használat után. Persze egy-egy eldobhatós borotvát már akár egy hónapig is használhatunk, ebben az esetben pedig ez csak a mi háztartásunkban már minimum 12 darab, a Földről soha el nem tűnő szemetet jelent évente. De nézzük meg közelebbről.

 

Miben különbözik a biztonsági borotva az egyszer használatos, eldobható borotváktól?

Kitérhetnénk az anyagra, a csomagolásra, de egy dolog közös ezekben is: a fenntarthatóság.

https://greenshave.hu/

Van-e esély arra, hogy az eldobható borotvák környezetbarátak legyenek? Nos, sajnos nem. Mivel főként műanyagból készülnek, és a bennük található fém pengéket nem lehet újrahasznosítani, igen nagy terhet rónak a már amúgy is túlterhelt környezetünkre.

Tipp: Ne csak a biztonsági borotvát nézd meg, hanem annak is járj utána milyen csomagolásban tudod megvásárolni! A valóban fenntartható vállalkozások ugyanis arra is figyelnek, hogy lebomló és újrahasznosítható csomagban kapd meg a termékeket!

Akik az alternatív megoldást részesítik előnyben, választhatnak biztonsági borotvát vagy borotvapengét. Ezek környezetbarátak, bár igényelnek némi gyakorlatot és ügyességet a biztonságos borotválkozáshoz. A biztonsági borotva hosszú távon megbízható választás a nedves borotválkozásra, a cserélhető pengéknek és a fa/fém váznak köszönhetően teljesen újrahasznosíthatók. Arról már nem is beszélve, hogy szinte elhasználhatatlanok.

 

Tévhitek a biztonsági borotvával kapcsolatban
Drágább, mint az eldobható

Ha pusztán az egyszeri költséget nézzük akkor, biztosan. Egy jó minőségű biztonsági borotva 10.000.- forint körül mozog, amihez a legtöbb esetben még plusz pengéket is kapunk. Ha elfogyott bármelyik drogériában is találunk hozzá csere pengéket már 500.- forinttól.

Eldobható borotva penge: 1-10 alkalom
Biztonsági borotva penge: 6-15 alkalom

Ezzel szemben egy darab minőségi eldobható borotvát 400-800.- forint között találunk a boltokban. A saját tapasztalatom az, hogy egy jó eldobhatós borotvát napi használat mellett is tudtam 1-2 hónapig használni. Ebből azért feltételezem, hogy a biztonsági borotva pengék is tovább bírják az előírtaknál.

 

Körülményesebb a használata

Használatát tekintve épp úgy tudjuk alkalmazni, mint az eldobható borotvákat. A bőr pórusainak megnyitásához vegyünk előtte egy 2-3 perces meleg vizes zuhanyt. A bőrirritáció elkerüléséhez borotvahabot használhatunk, mind az eldobható, mint a biztonsági borotva esetében. Első lépésként haladjunk a szőr növekedési irányában, majd azzal szemben. Ezután már csak a bőrápolás van hátra. Láthatjuk, hogy a folyamat teljesen ugyanolyan.

https://greenshave.hu/

Plusz pontként a biztonsági borotva javára írható, hogy a műanyag borotvákkal szemben nem 2-3, hanem egy penge él található. Ennek köszönhetően kevésbé irritálja a bőrt, ami az érzékeny bőrűek számára még inkább kedvezővé teszi a biztonsági borotvát.

 

Kevésbé biztonságos

Be kell vallanom évek óta szemezek ezzel a termékkel, de csak most jutottam oda, hogy merjek tenni vele egy próbát. És nem is a kényelmet kellett feláldoznom, hiszen évtizedek óta hozzá vagyok szokva a gördülékeny, formakövető eldobhatós borotva fejekhez, amik nem igényelnek különösebb jártasságot.

Nekem ennek ellenére is sikerült számtalanszor megvágnom magam velük, figyelmetlenségből, így gondolhatjátok mennyire pánikoltam, hogy vajon a biztonsági borotvával mit fogok bénázni. A legnagyobb félelmem az volt, hogy meg fogom vágni vele magam. Mivel viszont sosem szeretnék olyat cikket írni egy termékről, aminek nem beszéltem a képviselőjével, nem fogtam a kezemben és nem teszteltem saját magamon, nem volt más választásom, mint nekiállni és “feláldozni” magam a fenntarthatóság oltárán.

Ha azonban hamarabb utána járok a dolgoknak kiderült volna, hogy valójában kétféle biztonsági borotva létezik. Az egyik, a nyílt fésűs változat használata nagyobb körültekintést igényel és ügyelni kell rá, hogy használat közben 30 fokos szögben tartsuk azt. Ez a fajta ideális hosszabb szőrzet, például szakáll borotválásához, illetve azoknak a férfiaknak, akik nem minden nap borotválkoznak.

biztonsági borotva fenntartható

Ezzel szemben a zárt fésűs biztonsági borotva használatát kezdőként is bátran alkalmazhatjuk, nem kell tartanunk tőle, hogy véletlenül megvágjuk magunkat. Pár alkalom után már igazán rutinos használóvá válunk! Nőknek és férfiaknak is egyaránt tökéletes választás gyakori használathoz. Az egész testünkön alkalmazható.

Egy szó, mint száz: semmilyen érv nem fog meggyőzni, ha nincs benned elhatározás a fenntarthatóság felé. A biztonsági borotva meggyőző erejének kulcsa a műanyagmentességben rejlik. Habár már sosem élhetünk egy műanyagmentes világban, még jó eséllyel tudunk javítani a helyzetünkön!

Köszönjük a Green Shave csapatának az ajándék borotvát és azt, hogy kipróbálhattuk és véleményezhettük!

A webshopjukban pedig többféle színből és csomagösszeállításból is rendelhetsz ettől a magyar kisvállalkozástól!

 

Szerző: Takács Kriszti

 

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
zue online patika új év álomalak

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv