Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
cukormentes zserbó recept

Cukormentes Zserbó

A zserbó klasszikus magyar sütemény, így nem hiányozhat az ünnepi asztalról sem!

Első lépésként készítsük el a tésztát. A lisztet szitáljuk át. A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie (20 C fok), ehhez mielőtt nekiállunk kb. 40 perccel előtte vegyük ki a hűtőből.

A tejet langyosítsuk fel és futtassuk fel az élesztőt. Ahhoz, hogy az élesztő megfelelően működjön, érdemes tenni bele egy teáskanál cukrot.

cukormentes zserbó

A lisztet és a sót keverjük el, majd morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és a mézet, majd gyúrjuk össze jó alaposan. Dolgozzunk gyors mozdulatokkal. Ezután a tésztát fedjük le és pihentessük hűtőben 30-40 percig. Mivel később majd 3 részre kell osztanunk a tésztát, ezt már a hűtőbe rakás előtt el szoktam végezni, de hagyhatjuk későbbre is. Ha viszont három részre osztva rakjuk el, gyorsabban ki fog hűlni.

A töltelékhez daráljuk le a diót és ha szeretnénk adjunk hozzá édesítőt is. Aki szereti a mazsolát 100 gramm lesz hozzá szükséges. Ízesíthetjük még reszelt citromhéjjal is.

A tésztát osszuk három részre és nyújtsuk téglalap alakúra, 4-5 mm vastagságban (30x40cm). Kezdjük el rétegezni a zserbót. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk rá az első tésztát. Szurkáljuk meg alaposan villával. Kenjük meg az üveg lekvár felével, majd szórjuk meg a töltelék felével.

Nyújtsuk ki a következő tésztalapot, helyezzük az előzőre és ezt is szurkáljuk meg villával. Mehet rá a maradék lekvár és a töltelék. Helyezzük rá a harmadik kinyújtott lapot és ezt is szurkáljuk meg. Óvatosan a nyújtófát görgessük végig a tetején, hogy egyenletesebb legyen.

Cukormentes zserbó recept

A sütőt melegítsük elő alsó-felső sütésen és 170 C fokon 45-50 percig süssük. Amikor elkészült fogjunk egy másik tepsit, tegyük rá és még melegen fordítsuk át, így szép egyenletes lesz a teteje. Ha ügyesen dolgoztunk és szépen sikerült a sütés, ezt a lépést elhagyhatjuk. A képen látható zserbót nem fordítottam meg.

Amikor már kihűlt, olvasszuk meg vízgőz felett a csokoládét és locsoljuk meg a tetejét. Spatula segítségével egyengessük el. Hagyjuk dermedni és 1-2 óra múlva már szeletelhetjük is.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készítsd el, nézd meg ezt a videót!

A recept létrejöttét a STORK Élelmiszer Manufaktúra, a Csattos lekvárok gyártója támogatta.

TUDTAD?

A zserbó eredete igencsak vitatott. Egyes, népszerűbb álláspontok szerint Gerbeaud Emil cukrászmester alkotta meg, az ő család nevéből köznevesült később a zserbó. Mások szerint 1958-as brüsszeli világkiállításra készült el először.

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 1000 g finomliszt
  • 190 g tej
  • 4 db (80 g) tojássárgája
  • 500 g vaj
  • 100 g méz
  • 30 g friss élesztő

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 g lekvár
  • 600 g darált dió
  • 4 ek 1:4 édesítő

 

Hozzávalók a mázhoz:

  • 200 g cukormentes csokoládé
  • 1 tk zsír
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hozzávalók a tésztához:

  • 1000 g finomliszt
  • 190 g tej
  • 4 db (80 g) tojássárgája
  • 500 g vaj
  • 100 g méz
  • 30 g friss élesztő

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 g lekvár
  • 600 g darált dió
  • 4 ek 1:4 édesítő

 

Hozzávalók a mázhoz:

  • 200 g cukormentes csokoládé
  • 1 tk zsír
Hirdetés
Iratkozz fel a Dizájnkonyha hírlevélre!

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv