baranyai szelet torta kókuszos vaníliás

Baranyai Torta

A Baranyai kókuszos szelet újragondolása

Hozzávalók a kakaós tésztához:

250 g liszt

125 g vaj

50 g porcukor

1 tojás

12 g sütőpor

15 g kakaó

Hozzávalók a kókuszos töltelékhez:

100 g cukor

150 g kókuszreszelék 

6 tojásfehérje

Hozzávalók a vaníliás krémhez:

6 tojássárga

40 g liszt

200 ml tej

125 g vaj

125 g porcukor

100 ml habtejszín

1 ek vanília kivonat

Hozzávalók a csokimázhoz:

1 csomag csokiszórás vagy

6 ek porcukor

2 ek kakaó

50 g vaj

A kakaós tészta elkészítése:

A lisztet mérjük ki egy nagyobb edénybe, majd adjuk hozzá a sütőport és a kakaót, majd keverjük el. Ezután adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk el alaposan. 

Mehet bele a tojás és a porcukor, összegyúrjuk, amíg össze nem áll. Fóliázzuk le, tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a kókuszos réteget.

A kókuszos réteg elkészítése:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot és a kókuszreszeléket, fakanál segítségével elkeverjük, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.

Összeállítás a sütésre:

Ha ezzel megvagyunk összeállíthatjuk a torta alapját. 

A kakaós tésztát két részre osztjuk és kb 5 mm vastagra nyújtjuk mindkét adagot. Egy 30 cmes kör alakú tortaformába helyezzük az egyik kakaós lapot. Erre kanalazzuk a kókuszos krémet. 

Egyengessük el, majd mehet rá a másik kakaós lap.

Előmelegített sütőben, légkeverésen 180 C fokon 30 percig sütöm. 

A vaníliás krém elkészítése:

A tojássárgákat egy főzőedénybe tesszük és hozzáadjuk a lisztet. Csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a habtejszínt és azzal is alaposan elkeverjük. 

Ezután mehet bele a tej és a vanília, majd alapos keverés után közepes hőfokon, gyakori kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.

Tegyük félre és hagyjuk hűlni.

Ezalatt a szobahőmérsékletű puha vajat keverjük el a porcukorral. Ha a főzött krém teljesen kihűlt adjuk hozzá a vajas porcukrot és gépi habverővel keverjük el alaposan.

Ha ez megvan kanalazzuk a kihűlt tortaalapra, a tetejét pedig szórjuk meg a csokiszórással. 

Csokimáz elkészítése:

Ez a gyorsabb, de ha szeretnénk készíthetünk rá csokimázat is. Ehhez egy főzőedényben tegyünk fel forrni vizet és gőz fölött egy másik edénybe tegyük a hozzávalókat. Várjuk meg amíg megolvad a vaj, majd keverjük el alaposan. 

Tegyük félre és hagyjuk hűlni mielőtt a tortára öntjük. Ha kész mehet a hűtőbe állni, szeletelés előtt adjunk neki kb 6 órát, hogy a kakaós tészta puhulni tudjon.