Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
Almás béles

Almás béles

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 1 db tojás
  • 250 g vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 60 g tejföl
  • 1 csomag sütőpor

 

  • +3 ek tej
    +2 ek cukor
    +1 tk fahéj

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom leve
  • 4 ek zsemlemorzsa

 

Az almás sütemények története évszázadokra nyúlik vissza, és számos kultúra gasztronómiájának meghatározó részét képezik. Az alma, mint alapanyag, már az ókori civilizációkban is ismert volt, de igazán a középkori Európában vált népszerűvé a sütés-főzés terén.

Magyarországon az alma mindig is fontos gyümölcs volt a konyhában. Az almás béles a hazai cukrászat egyik klasszikusa. A bélesek és rétesek készítésének művészete a Habsburg Birodalom idején virágzott, amikor a magyar és osztrák konyha kölcsönhatásba lépett egymással.

Az almás sütemények nem csak ízletes desszertek, hanem kulturális szimbólumok is. Az alma gyakran a bőség és az egészség jelképe, így az almás sütemények ünnepi alkalmakon is gyakran kerülnek az asztalra.

 

Így készítsd el az Almás béles receptet!

Először megmossuk és meghámozzuk az almákat, majd eltávolítjuk a magházukat. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük őket egy nagy tálba. Meglocsoljuk az almát a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Jól összekeverjük, és félretesszük, hogy kicsit levet eresszen.

Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a kristálycukrot, majd a hideg, felkockázott vajat is belemorzsoljuk, amíg morzsalékos állagot nem kapunk. Beleütjük a tojást és hozzáadjuk a tejfölt. Az egészet összegyúrjuk, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha a tészta túl száraz lenne, adhatunk hozzá egy kevés tejet, hogy elérjük a megfelelő állagot.

A tésztát két egyenlő részre osztjuk, gömböket formázunk belőle, majd fóliába csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

Amíg a tészta pihen, az almát kézzel vagy egy szűrő segítségével kinyomkodjuk, hogy eltávolítsuk a fölösleges levet. Hozzákeverjük a fahéjat is.

Így készítsd el az Almás béles receptet!

Előmelegítjük a sütőt légkeverésen 180°C-ra. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztagömböt (kb. 35×45 cm). Sütőpapírral kibéleljük, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztalapot.

Megszórjuk a zsemlemorzsa felével és villával megszurkáljuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket, ügyelve arra, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. A tetejét szórjuk meg a maradék zsemlemorzsával.

Ezután kinyújtjuk a másik adag tésztát is a tepsi méretére, és óvatosan a töltelék tetejére helyezzük.

Egy kis tálban összekeverjük a 2 evőkanál cukrot és az 1 teáskanál fahéjat. A tejjel megkenjük a sütemény tetejét, majd egyenletesen megszórjuk a fahéjas cukorral. Ez szép aranybarna, ropogós réteget képez majd a süteményünk tetején.

Az előmelegített sütő középső rácsára helyezzük a tepsit, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményt. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk a tepsiben kihűlni. Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt felszeletelnénk, így szép, egyenletes darabokat kapunk.

Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral a sütemény tetejét. Frissen kínáljuk egy csésze forró tea vagy kávé mellé, hogy igazán élvezhessük az almás béles gazdag ízét.

Próbáld ki az almát salátában is! Kattints ide a recepttért!

TUDTAD?

Az almás pite első írásos említései a 14. századi Angliából származnak, ahol az alma mellett gyakran használtak fűszereket, például fahéjat és szerecsendiót. Az almás sütemények receptjei az idők során terjedtek el Európa-szerte, minden ország a saját hagyományaihoz és alapanyagaihoz igazította azokat.

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 1 db tojás
  • 250 g vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 60 g tejföl
  • 1 csomag sütőpor

 

  • +3 ek tej
    +2 ek cukor
    +1 tk fahéj

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom leve
  • 4 ek zsemlemorzsa

 

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Legnépszerűbb cikkek
Hirdetés
Dizájnkonyha Tiktok közösség

Hirdetés
dns központ

Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha

próbáld ki a többi receptünket is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.