a hatodik szeretetnyelv

A tökéletes kávé titka

Hirdetés
Iratkozz fel a Dizájnkonyha hírlevélre!

Vannak olyan kifejezetten rossz napok, amikor annak egyetlen fénypontja egy kávé. És bizony ilyenkor annak a kávénak tökéletesnek kell lennie (hiszen minden más pocsék).
A cikkben most megtanítunk téged is olyan minőségi, szuper kávét főzni, amivel akár saját helyet is nyithatnál.

 

A kávéfőző

Mindjárt itt a kávéfőző kérdése. Van, aki az akár több százezer forintba kerülő kávégépekre esküszik, de hidd el, hogy egy nyomásszeleppel ellátott, kotyogós főzőnél nincsen jobb – legalábbis az otthoni körülmények között.

 

A kávéfőző vízkőtelenítése és tisztítása

Nem mindegy az sem, hogy mennyire tartod tisztán a kávéfőzőt. A szennyeződések, valamint a lerakódott vízkő nagymértékben befolyásolhatják a kávé ízét. Épp ezért fontos, hogy rendszeres időközönként kitisztítsd és vízkőtelenítsd a készüléket.

Hogy számszerűsítsük is:
Kemény, 20°dH feletti víz esetén érdemes havonta
Közepes 10-20°dH között elegendő két havonta,
10°dH alatti, lágy víz esetén pedig elég csupán három havonta tisztítani.

A vízkőtelenítéshez nem szükséges speciálisabb szereket használnod, tökéletesen megfelel a konyhapultod alatt pihenő, jó öreg 20%-os ecet is. Tegyél a kávéfőzőbe vizet, és ecetet, 3:1 arányban, majd folyasd át a gépen. Ezt követően tiszta vízzel még kétszer mosd át, hogy biztosan kijöjjön az ecet íze és szúrós szaga.

Utána ne felejtsd el elmosni a szűrőt, és a csavarokat sem.

 

Szemes vagy őrölt kávé: melyik a jobb?

Ha tényleg a tökéletes kávéra törekszel, akkor egyértelműen a szemes kávé. A kávébab ugyanis valósággal magába zárja, konzerválja az aromát és az illatanyagokat, így frissen őrölve és egyből felhasználva tudja a legteljesebb élményt nyújtani.

Amennyiben viszont nem szeretnél vacakolni az őrléssel, úgy az őrölt kávé is megteszi, azonban minden egyes doboz kinyitással veszítesz egy kis aromát. Épp ezért érdemes csak akkor kinyitni, mielőtt kávét főzöl, majd a lehető leghamarabb visszazárni és addig is aromazáró zacskóban tartani.

 

Hogyan főzz tökéletes kávét?

 

Milyen kávét válassz a tökéletes ízéleményhez?

Személy szerint ittam már rossz minőségű, 100% arabica kávét és nagyon finom, 100% robustából készült kávét is. A robusta jóval keserűbb ízű, több benne a koffein és kevésbé aromás, szemben az arabica kávéval.

Alapvetően tehát azt mondhatjuk, hogy érdemes jó minőségű, 100% arabica kávét választani. Arra figyelj oda a kávé kiválasztása során, hogy minél világosabb babot válassz, ugyanis a világos kávébab koffeintartalma magasabb, így az ízélmény is jóval teljesebb.

 

Nem mindegy, milyen a víz

Mivel a kávé nagy része víz, természetesen az sem mindegy, hogy milyen a minősége.

Ha a csapvíz kemény, sok benne az ásványi anyag, akkor ezek jelentősen ronthatják az ízélményt (pont ebből az okból kifolyólag semmiképp se használj pl. ásványvizet a kávékészítéshez).

A víz legyen lágy és semleges, épp ezért használj szűrt vizet. Arra is figyelj a kávékészítés során, hogy a víz 90-95 fokos legyen.

 

Ilyen a tökéletes kávé egy kotyogóssal elkészítve

Szóval, ifjú padavan, fent megtudhattad azokat az alapvető dolgokat, amelyek a tökéletes kávéfőzéshez szükségesek. Már csak a gyakorlati oktatás van hátra, és akkor jedi lehet belőled.

Mivel a magyar háztartások túlnyomó többségében még mindig kotyogós kávéfőző található (nem reprezentatív, kis mintán végzett kutatás alapján), így ezen keresztül mutatjuk be a kávéfőzés művészetét.

Először is: őröld finomra a szemes kávét, majd ezt követően helyezd a kávétartó kosárba. Figyelj arra, hogy ne nyomkodd le a kávét, csak egyenlítsd ki a felületét.

Ezután melegítsd fel a szűrt vizet a forralóban 90-95 fokra majd töltsd bele a tartályba. A víz forralása azért fontos, mert így gyorsabban át tud haladni a kávéfőzőn, a kávé nem hevül túl és nem lesz annyira keserű. Figyelj arra, hogy a tartályban a víz szintje a biztonsági szelep alatt legyen.

A kávét rakd fel közepes lángra.

Akkor jó, ha a kávé lassan folyik ki a főzőből. Ha már hallod a jó öreg, sistergős-percegős hangot, akkor azonnal vedd le a kávét és tartsd a kotyogóst hideg, folyóvíz alá. Ezzel megakadályozod, hogy gőz képződjön, ami szintén keserűbbé teheti a kávé ízét.

Öntsd ki a kávét és ízesítsd a kedved szerint: egy csapott tk cukor és egy közepesen zsíros tejszín még inkább kiemeli az ízeket.

Ha pedig véletlen több kávét főztél le a kelleténél, készítsd el Hamis Tiramisu receptünket, és a leírásban még a saját készítésű Babapiskóta titkaiba is beavatunk!

 

Szerző: Horváth Tomi

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés
Dizájnkonyha Tiktok közösség

Hirdetés
https://feil.hu/termekcimke/ekszerek/

Kérlek, kapcsold ki az reklámblokkolót, hogy támogathasd a weboldalunkat.

Oldal újratöltése

a hatodik szeretetnyelv