Hirdetés
fenntartható vásártér dizájnkonyha
3d nyomtatott vegán lazac

A világ első 3D nyomtatott lazacát kóstoltuk

Csak majdnem! A sajtó már tele van a világ első 3D nyomtatott lazacával, azonban ez hazánkban jelenleg még nem kapható.

A Revo Foods hazai disztribútora azonban volt olyan kedves és küldött számunkra egy Revo Foods csomagot, amiben a növényi lazac szeleteket volt szerencsénk megkóstolni!

A cikk végén kitérünk rá, milyen ízélményben volt részünk, először viszont nézzük meg, hogyan is készül a 3D nyomtatott növényi “lazac” és miért is fontos lépés ez az élelmiszeripar számára!

 

3D nyomtatott ételek a szomszédból

Az osztrák Revo Foods nevű startupnak köszönhetően elkészült a világ első vegán lazacfiléje, amit 3D-ételnyomtatással hoztak létre.

A 3D ételnyomtatás az ételtechnológia egyik leginnovatívabb koncepciója, és lehetővé teszi olyan komplex termékek előállítását, mint a valósághű húsnak kinéző növényi alapú filék vagy steakek.

 

De miért fontos ez?

Egy 2006-ban írt előrejelzés szerint 2048-ra az óceánjaink kifogyhatnak a halakból, egyszóval most ebben a pillanatban is folyamatosan pusztul a sós vízi élővilág. Azóta a világ számos országa igyekszik erőfeszítéseket tenni a túlhalászat és a halpopuláció csökkenése ellen.

Így készül a 3D nyomtatott vegán lazac:

 

Mi az oka a halpopuláció és a biológiai sokféleség csökkenésének óceánjainkban?

A vízi élővilág folyamatos versenyt vív a környezet megváltozásával, köszönhetően a klímaváltozásnak és az ember által okozott mértéktelen szennyezésnek.

Arról már nem is beszélve, hogy az egyre inkább népszerűvé váló halfogyasztásnak milyen súlyos következményei vannak a természetben. A túlhalászat során az egyes halfajok eltávolítása a vízből olyan sebességgel történik, amit a természetes biológiai szaporulat képtelen pótolni. Mindez pedig alulnépesesdéshez vezet, hosszú távon pedig egy-egy faj teljes kihalását eredményezheti.

Mivel a túlhalászás mára globális problémává vált, ami nem csak az óceánokat, de az édesvízi halakat is érinti, valamit tennünk kell ellene.

Az egyik megoldás, ha csökkentjük vagy teljesen mellőzzük a halfogyasztást. Ha viszont nem szeretnénk róla lemondani, a növényi alapú halakat és tenger gyümölcseit imitáló termékek alternatívát nyújtanak.

 

Miből készül?

A 3D nyomtatott vegán “lazac” filé gombából származó mikroproteint, vagyis gombafehérjét tartalmaz. Emellett rendelkezik a hagyományos lazacfilékre jellemző tipikus zsírrétegekkel is az élethűbb eredmény elérése érdekében.

Magas fehérjetartalmú
Magas az Omega-3 tartalma
Mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza
A-, B2-, B3-, B6-, B12- és D2-vitaminokban gazdag
Nem tartalmaz cukrot, glutént és koleszterint sem
100% vegán

Ráadásul 77-86%-kal kevesebb CO ² kibocsátással jár és 95%-kal kevesebb édesvíz felhasználását igényli a feldolgozás során, mint a hagyományos lazac.

3d nyomtatott vegán lazac
Kép forrása: www.shop-revo-foods.com

Mi nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen ízvilágot és állagot tudtak adni neki, addig viszont, amíg nem sikerül hozzájutnunk nézzük meg, milyen ízű és milyen érzés egy szelet növényi füstölt “lazacot” enni!

 

Növényi füstölt lazac az ebédlőasztalon

A Revo kínálatában hazánkban is elérhető a növényi alapú Füstölt lazac és Gravlax, amik alapját a borsófehérje adja.

Tudod mi az a Gravlax?
A Graxlax egy skandináv étel, amely lazacból készül, sóval és kaporral ízesítve. A lazacot hidegen füstölik, majd vékonyra szeletelik és előételként kínálják.

A kóstoláshoz hasonló tálalást választottam, mint a lazacnál is szokás: pirítós, friss zöld saláta, krémsajt frissen őrölt borssal és kaporral fűszerezve, a tetején lazac szeletekkel. Látványra igazán nem lehet azt mondani, hogy ne egyezne az igazi halhússal, állagra közel azonos, egyedül a lazacra jellemző mintázat, ami hiányzik.

Meglepőbb, hogy az illat is nagyon hasonlít az eredetire, tényleg jellegzetes hal illata van, akárhogy is próbáltam kiszimatolni mi a titok, nem jöttem rá, mivel érik el ezt az eredményt. Az összetevők alapján a vitaminokat és aminósavakat hozzáadó algakivonat lehet érte a felelős.

Személy szerint én nem vagyok egy napi, heti szintű halfogyasztó, így ha csupán az ízlelőbimbóimra és a szaglásomra kellene hagyatkoznom, nem valószínű, hogy rájönnék a különbségre.

vegán lazac

A bennem felmerülő kérdés viszont ugyanaz volt, mint a növényi alapú kamu bacon és társai kapcsán: tényleg ennyire nem tudunk lemondani dolgokról, hogy rengeteg pénzt, energiát, munkát és időt fektetünk hasonmás ételek létrehozásába?

Amennyire könnyű lenne rámondani, hogy teljesen felesleges egy ilyen termék, épp annyira nem lenne igazunk. Be kell látnunk, hogy az emberi természet ilyen, szüksége van a választási lehetőségre, a szabadságra és arra, hogy meghozhassuk a saját döntéseinket.

Épp ezért van szükségünk ilyen újító dolgokra, mint a 3D növényi “hús” nyomtatás, hogy amikor már végképp fenntarthatalanná válik ez a mértéktelen állattartás és húsfogyasztás, legyen kéznél a megoldás, és ne maradjunk fehérjében gazdag élelmiszerek nélkül.

Köszönjük a kóstolócsomagot az Import Trade Hungary Kft.-nek.

 

Szerző: Takács Krisztina

 

< Vissza az előző oldalra
Hirdetés
Dizájnkonyha az ország legújabb online gasztro magazinja!

Legújabb receptek
Hirdetés
Dizájnkonyha Magyarország legújabb online recept magazinja!

Hirdetés
Kövesd a Dizájnkonyha recepteket a Youtubeon!

Hirdetés

olvass bele a többi cikkbe is!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz.
Kérjük, támogass bennünket a blokkolók letiltásával.

a hatodik szeretetnyelv